Testiranje za prvi razred – šta bi sve predškolac trebalo da zna?

Pregledi pred polazak i upis u prvi razdred osnovne škole su uveliko krenuli, testiranja za upis su jako blizu i veći broj roditelja se već sad pita šta taj test podrazumeva i da li njihovo dete dovoljno zna, ukoliko je u pitanju dete sa razvojnim smetnjama pitanja su još mnogobrojnija.

Testiranje dece za upis u prvi razred je deo regularne procedure i sastoji se od razgovora sa školskim pedagogom i/ili psihologom. Njihov zadatak jeste da procene detetovu zrelost tj. da li je dete spremno za polazak u školu. Testiranje koje se sprovodi procenjuje: emocionalnu zrelost deteta (odnosno spremnost deteta da bude odvojeno od porodice i predstojeće obaveze), socijalnu zrelost deteta (spremnost deteta da se ponaša na određeni način koji se podrazumeva u školi, ali i da li može da uspostavi kontakt sa vršnjacima) i kognitivna zrelost deteta (procenjuje se na koji način dete opaža okolinu, način na koji govore, koja su im interesovanja, kao i da li imaju sposobnost logičkog mišljenja).

A šta sadrži sam test?

Pitanja koja su postavljaju detetu su tajna, odnosno nema neka baterija testova koja se koristi, ali iz prethodnih iskustava roditelja i dece koja već idu u školu možemo reći da test uglavnom sadrži:

  • imenovanje predmeta na slici,
  • grafomotoričke vežbe,
  • prepoznavanje veličina, oblika i boja,
  • odgovaranje na pitanja – šta je ovo, čemu služi, kako se koristi,
  • prostornu orijentaciju (gde se nalazi određeni predmet u odnosu na dete),
  • pričanje priče na osnovu slike,

Kako sa svojim predškolcem možete da kroz igru radite na odgovorima na moguća pitanja?

U prodaji možete pronaći različite kvizove, kao i knjige koje sadrže odgovore na neka od pitanja koja se mogu naći na testu pri upisu, ali i ukoliko ne nabavite neki od njih možete kod kuće kroz igru i razgovor se spremati za taj “veliki” test.

Kako?

Tako što ćete razgovarati o promenama u prirodi koje vidite napolju, razgovarati o promenama u toku dana i svako jutro uz jedno “dobro jutro” reći koji je danas datum i dan, razgovarati i porodicama i članovima različitih porodica, kuvati zajedno ručak i pričati o povrću i voću, prebrojavati igračke, gledati delove igračaka i u ogledu ogledati i posmatrati delove tela i razgovarati o svemu što vam padne na pamet.

Ne brinite test nije strašan i detetu svakako ne bi trebalo stvarati stres oko toga, svega su oni svesni i više nego što mi mislimo 🙂

Srećno na upisu u školu! 🙂

Marija Končar

www.pitajtedefektologa.com

Leave a Comment

Scroll to Top