Koliko džeparca je potrebno (dovoljno) Vašem tinejdžeru?

Svakog jutra ista priča.

Vi tvrdite da je novac koji ste mu dali za taj dan sasvim dovoljan da pokrije sve njegove potrebe, Vaš tinejdžer tvrdi da dobije najmanje novca od svih svojih drugara. Duri se, odbija da sasluša Vaše razloge i argumente.

Kada dođe vikend i odlazak drugarima u bioskop ili u neki kafić, ponovo ista priča. Vrtite se u krugu u kom su svi nezadovoljni. Da li rešenje postoji? Koliko novca mu je zaista potrebno? A koliko mu je dovoljno?

UTVRDITE REALNE POTREBE
Svaki tinejdžer će uvek tražiti više, ma koliko novca da mu date. I što mu više budete davali, njegove potrebe će rasti, a samim tim i potreba za novcem. Stavite na papir sve ono što mu je tokom jednog dana neophodno: prevoz do škole i nazad, užina, eventualno neki sok. Sve preko toga je potencijalni luksuz. Porazgovarajte sa detetom na temu šta je to što mu pored osnovnih potreba treba, pa u skladu sa tim zajedno odlučite za šta može da dobije novac, a za šta ne.

03-13-things-your-mother-in-law-wont-tell-you-confidence

UTVRDITE SVOJ BUDŽET
Da biste uopšte mogli da uđete u pregovore sa tinejdžerom u vezi sa visinom džeparca, morate u svojoj glavi imati jasno definisanu cifru kojom raspolažete da li na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou. I ma kakvi god njegovi argumenti bili, Vi prosto niste u mogućnosti da idete iznad te cifre sve i da hoćete. Ukoliko upadnete u njegovu zamku „svi dobijaju više od mene“ može se desiti da vaš kućni budžet kroz nekoliko meseci postane ozbiljno ugrožen.

KAKO DA GA ODBIJETE

Ukoliko Vaš tinejdžer odbija argumente da nemate toliko novca koliko želi, moraćete da mu jasno stavite do znanja da njegova ljutnja neće promeniti situaciju i da od nje nema ništa osim loših osećanja i odnosa unutar porodice. Vaše odbijanje može da dovede do toga da neće da razgovara sa Vama danima, da Vas proglasi najgorim roditeljima na svetu, da sedi u svojoj sobi po čitav dan. Ali Vi morate ostati čvrsti i ne popustiti po njegovim pritiskom. Ako ništa drugo ne upali, stavite ispred njega papir na kom su svi Vaši troškovi na mesečnom nivou (uključujući i njegove vannastavne aktivnosti, ekskurzije itd) i sva Vaša primanja. Neka ima jasan uvid u porodične finansije i mnoge stvari će mu biti jasnije.
KAKO DA KONTROLIŠETE POTROŠNJU

Često i sami sebe preispitujemo na šta smo potrošili novac. U slučaju kada imamo tinejdžera koji takođe troši novac, to pitanje se postavlja svakodnevno, pa nekad i po nekoliko puta dnevno. Da li puši, da li potrošio novac u kladionici, da li pije pivo sa drugarima… Sve su to pitanja koja se savim normalno motaju po glavama svih roditelja. Ne budite agresivni u ispitivanju i kontrolisanju toka novca koji ste dali tinejdžeru. Ne ispitujete ga tri puta dnevno, ne virite mu u novčanik. Budite pametni. Krenite sa dnevnim davanjima, pa kada steknete poverenje, pređite na nedeljni džeparac. Kada i taj ispit položi i ne traži Vam dodatni novac, pređite na najviši nivo poverenja – mesečni džeparac. I ne zaboravite, svakome se ponekad omakne da potroši više nego što ima. Ako se to sporadično dešava, ne brinite. Ako to postane praksa, lako ćete se vratiti na dnevni nivo i imati veću kontrolu nad novcem koji mu dajete.

girls-shopping1

Tekst: Sanja Grandić

Photo: dreamstime.com

Leave a Comment

Scroll to Top