Brak i LJUBAV – Dragi, hoćeš li me jednako voleti i kad budem stara i seda?

Na pragu smo još jednog maja, tokom kojeg se tradicionalno održava najromantičnija manifestacija u prestonici – Kolektivno venčanje pred Starim dvorom. Revija raskošnih belih haljina i smokinga krojenih po meri, parada kočija i oldtajmera sa natpisom “just married” koja svake godine iznedri više od stotinu mladenačkih parova. Zato nije slučajno što se i ovog proleća osvrćemo na temu braka.

Mada se, kako statistika pokazuje, veliki broj modernih brakova završava razvodom, mladenci nikada ne započinju svoj zajednički život idejom o razlazu, čak ni u samoživom selebriti svetu. Svi veruju da su upisom u knjigu venčanih zgrabili svoje „happily ever after“. Međutim, upravo je to ono što spotiče mnoge parove. Jer ljubav je puna uspona i padova, kompromisa i agonije, povlačenja i potezanja, a stupanje u zajednicu je samo početak uzbudljive i nepredvidljive vožnje na rolerkosteru.

U braku se jasno mogu razlikovati četiri različite faze, a recept uspešnog braka je zajedničko prilagođavanje tim promenama i izvlačenje pouka iz njih.

  • Zaljubljenost

Prvi stadijum, zbog kojeg ljubavnici najčešće i odlučuju da ozvaniče svoju romansu, jeste zaljubljenost. To je period intimnog upoznavanja i zbližavanja, leptirića u stomaku, osećaja velike naklonosti i želje za razmenom misli, osmeha, energije…  

Inicijalno, zaljubljenost traje nekoliko nedelja, meseci ili godina, što zavisi najpre od kompatibilnosti karaktera, a onda je zamenjuje nešto drugo. Ipak, ona se u vezi može iznova oživljavati ako zajednički negujemo ljubavni i erotski balans i ukoliko ne dozvolimo da romantične gestove nadvladaju puka navika i uzimanje partnera zdravo za gotovo.

  • Prijateljstvo

Za dugoročan i stabilan brak, neophodna je iskrena prijateljska veza sa partnerom. To znači da svog izabranika ne volimo samo kao ljubavnika, nego na prvom mestu kao ličnost, ali i životnog saputnika, nekoga sa kim ćemo planirati budućnost i odlučivati o svemu što utiče na našu svakodnevicu.

Taj stadijum odlikuje uspostavljanje izuzetno bliske veze: zajednički se smejemo od srca istim stvarima, čitamo jedno drugom misli, završavamo jedno drugom rečenice… Brinemo o dobrobiti svog partnera, oslanjamo se na njega punom težinom i s njim delimo i sreću i bol, najlepše i najteže trenutke. Počinjemo da ga doživljavamo kao svoju drugu polovinu bez koje više nismo kompletni.

  • Cimerstvo

Prvi crveni alarm u braku je trenutak kada prepoznamo da smo zapali u kolotečinu i da partnera shvatamo samo kao cimera s kojim delimo domaćinstvo i budžet. Najočigledniji znak te faze je spavanje u odvojenim sobama i pronalaženje raznih praktičnih izgovora za razdvajanost. Zbog pritiska poslovnih obaveza i kratkih rokova, brige o deci i stambenim kreditima ili toksičnih članova porodice, često zaboravljamo da se posvetimo svom braku.

Kako prolazi vreme, postajemo sve udaljeniji od partnera jer ne nalazimo vremena da s njim obnovimo emotivnu vezu. I tada je otvoren razgovor od najveće važnosti. Potrebno je da saslušamo drugu stranu i poverimo joj svoje strahove. Jedino na taj način možemo ponovo da uspostavimo nekadašnju bliskost.

  • Konflikt

Sukob stavova je ponekad neminovan jer supružnici, iako često imaju iste ciljeve, ne dele isti tok misli. Očekivano je da povremeno razmišljamo drugačije nego naš partner i da imamo različita viđenja iste situacije ili različite potrebe u datom trenutku. Problem nastaje kada se sukob mišljenja prečesto pretvara u žučnu raspravu sa povišenim tonom i neprijateljskim rečnikom. Tada gubimo sposobnost da razumemo partnera i prihvatimo njegov način rezonovanja, emotivno se udaljavamo i počinjemo nesvesno ili svesno da povređujemo jedno drugo.

Mnogi parovi potraže stručnu pomoć i započnu pravi rad na poboljšanju svog odnosa tek kada zađu u opasnu zonu. Ali nepoverenje i gnev koji su se godinama taložili, stare rane i distancu ponekad nije lako zalečiti. Zato je savet svima da s vremena na vreme analiziraju svoju vezu i da se aktivno bave svojim brakom.

Razmislite o tome kakav odnos želite sa partnerom i predano radite na tome da se taj odnos i ostvari. Ako uočite da je vaš brak zapao u lošu fazu, ne čekajte „bolji trenutak“, već odmah reagujte. Inicirajte dijalog i budite otvoreni jedno prema drugom. Iskreno i bez doterivanja istine razgovarajte o svojim osećanjima. Ali staloženo, naoružani strpljenjem i razumevanjem. To će vam pomoći da timski dođete do najboljeg rešenja za zajednički problem, čime svom braku udahnjujete nov život i pružate priliku za ponovni nalet zaljubljenosti i učvršćivanje prijateljstva.

Tekst: Maja Čolović Selak

Photo: Pixabay, Unsplash

Leave a Comment

Scroll to Top