Za nama je još jedan februar i Dan zaljubljenih. Dan skupih bombonjera i raskošnih buketa, romantičnih večera udvoje i spa aranžmana za parove. I nije slučajno što se povodom tog datuma, kojim se obeležava međunarodni praznik ljubavi, osvrćemo na temu braka.

Mada se, kako statistika pokazuje, veliki broj modernih brakova završava razvodom, mladenci nikada ne započinju svoj zajednički život idejom o razlazu, čak ni u samoživom selebriti svetu. Svi veruju da su upisom u knjigu venčanih zgrabili svoje „happily ever after“. Međutim, upravo je to ono što spotiče mnoge parove. Jer ljubav je puna uspona i padova, kompromisa i agonije, povlačenja i potezanja, a stupanje u zajednicu je samo početak uzbudljive i nepredvidljive vožnje na rolerkosteru.

U braku se jasno mogu razlikovati četiri različite faze, a recept uspešnog braka je zajedničko prilagođavanje tim promenama i izvlačenje pouka iz njih.

  • Zaljubljenost

Prvi stadijum, zbog kojeg ljubavnici najčešće i odlučuju da ozvaniče svoju romansu, jeste zaljubljenost. To je period intimnog upoznavanja i zbližavanja, leptirića u stomaku, osećaja velike naklonosti i želje za razmenom misli, osmeha, energije…  

Inicijalno, zaljubljenost traje nekoliko nedelja, meseci ili godina, što zavisi najpre od kompatibilnosti karaktera, a onda je zamenjuje nešto drugo. Ipak, ona se u vezi može iznova oživljavati ako zajednički negujemo ljubavni i erotski balans i ukoliko ne dozvolimo da romantične gestove nadvladaju puka navika i uzimanje partnera zdravo za gotovo.

  • Prijateljstvo

Za dugoročan i stabilan brak, neophodna je iskrena prijateljska veza sa partnerom. To znači da svog izabranika ne volimo samo kao ljubavnika, nego na prvom mestu kao ličnost, ali i životnog saputnika, nekoga sa kim ćemo planirati budućnost i odlučivati o svemu što utiče na našu svakodnevicu.

Taj stadijum odlikuje uspostavljanje izuzetno bliske veze: zajednički se smejemo od srca istim stvarima, čitamo jedno drugom misli, završavamo jedno drugom rečenice… Brinemo o dobrobiti svog partnera, oslanjamo se na njega punom težinom i s njim delimo i sreću i bol, najlepše i najteže trenutke. Počinjemo da ga doživljavamo kao svoju drugu polovinu bez koje više nismo kompletni.

  • Cimerstvo

Prvi crveni alarm u braku je trenutak kada prepoznamo da smo zapali u kolotečinu i da partnera shvatamo samo kao cimera s kojim delimo domaćinstvo i budžet. Najočigledniji znak te faze je spavanje u odvojenim sobama i pronalaženje raznih praktičnih izgovora za razdvajanost. Zbog pritiska poslovnih obaveza i kratkih rokova, brige o deci i stambenim kreditima ili toksičnih članova porodice, često zaboravljamo da se posvetimo svom braku.

Kako prolazi vreme, postajemo sve udaljeniji od partnera jer ne nalazimo vremena da s njim obnovimo emotivnu vezu. I tada je otvoren razgovor od najveće važnosti. Potrebno je da saslušamo drugu stranu i poverimo joj svoje strahove. Jedino na taj način možemo ponovo da uspostavimo nekadašnju bliskost.

  • Konflikt

Sukob stavova je ponekad neminovan jer supružnici, iako često imaju iste ciljeve, ne dele isti tok misli. Očekivano je da povremeno razmišljamo drugačije nego naš partner i da imamo različita viđenja iste situacije ili različite potrebe u datom trenutku. Problem nastaje kada se sukob mišljenja prečesto pretvara u žučnu raspravu sa povišenim tonom i neprijateljskim rečnikom. Tada gubimo sposobnost da razumemo partnera i prihvatimo njegov način rezonovanja, emotivno se udaljavamo i počinjemo nesvesno ili svesno da povređujemo jedno drugo.

Mnogi parovi potraže stručnu pomoć i započnu pravi rad na poboljšanju svog odnosa tek kada zađu u opasnu zonu. Ali nepoverenje i gnev koji su se godinama taložili, stare rane i distancu ponekad nije lako zalečiti. Zato je savet svima da s vremena na vreme analiziraju svoju vezu i da se aktivno bave svojim brakom.

Razmislite o tome kakav odnos želite sa partnerom i predano radite na tome da se taj odnos i ostvari. Ako uočite da je vaš brak zapao u lošu fazu, ne čekajte „bolji trenutak“, već odmah reagujte. Inicirajte dijalog i budite otvoreni jedno prema drugom. Iskreno i bez doterivanja istine razgovarajte o svojim osećanjima. Ali staloženo, naoružani strpljenjem i razumevanjem. To će vam pomoći da timski dođete do najboljeg rešenja za zajednički problem, čime svom braku udahnjujete nov život i pružate priliku za ponovni nalet zaljubljenosti i učvršćivanje prijateljstva.

Tekst: Maja Čolović Selak

Photo: Pixabay, Unsplash

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.