Kako da se izborite sa tako dosadnim igračkama?

Vaš trogodišnjak ima najviše igračaka na svetu. I najrazličitijih. Svi mu kupuju igračke, svaka treća šetnja se završi uz kupljenu bar neku sitnicu. Sve želi, sve mu treba i sve je baš ono čime će se igrati, obećava. I sve to stoji u jednoj, dve ili tri velike kutije koje skupljaju prašinu na svojim poklopcima jer ih niko dugo dugo nije ni pipnuo. Jer „mama, sve te igračke su tako dosadne“. Ako imate ovakvo dete, vreme je da se preispitate i pronađete malo drugačije načine za zabavu. I da prestanete da kupujete igračke. Ne brinite, niste nigde pogrešili, niti je Vaše dete razmaženo. Ono je samo dete kojem prijaju neke druge stvari više nego što mu prijaju igračke.

Evo nekoliko predloga, pogodnih za uzrast i mlađih i starijih predškolaca.
Vremenom, pronaći ćete ono što Vašem detetu najviše prija i što će mu najduže držati pažnju.

PLASTELIN

mama multipraktik plastelin

Retko koje dete će odbiti da mulja po rukama taj mekani, fleksibilni materijal jarkih boja. Ako uz sam plastelin kupite i zanimljive modlice, oklagije i nožiće uz pomoć kojih će moći da pravi najrazličitije figurice iz mašte, zabava je zagarantovana. Većina mališana veoma lepo prihvata plastelin i to im postaje jedna od dražih aktivnosti. U tom slučaju, pripremite se da vrlo uskoro kupite novi set plastelina.

TEMPERE

mama multipraktik

Tempere se koriste tako što se istisnu iz tube na paletu, pa se četkicama vuku lagani potezi po papiru i nastaju prekrasni crteži Vašeg deteta. Malo sutra.

Tempere su zabavne samo ako se uzimaju prstima kojima se pored papira umažu i majice, pantalone, poneki komad nameštaja i deo zida. Ako niste spremni za ovu avanturu, onda zanemarite naš predlog. Mada, dečija radost i sjaj u očima dok to rade su vredniji od svake mrlje na zidu. Možda odgajate pravog malog umetnika, a da to ni ne znate.

 

DRUŠTVENE IGRE

mama multipraktik
Postoje društvene igre namenjene i deci mlađeg uzrasta, pa čak i za mališane od dve do tri godine. Na primer, Pepa prase koja se trka sa mamom, tatom, bratom i ostalom ekipom ko će prvi doći do cilja. Za nju nije potrebno bilo kakvo taktiziranje niti neko posebno znanje da biste se dobro zabavili. Samo je potrebno da imate malo sreće. Za starije mališane, tu su uvek omiljeni Ne ljuti se čoveče ili igre memorije.

 

KREATIVNI SETOVI
mama multipraktik

Kreativni setovi su najčešće prvi izbor malih princeza. Set za pravljenje ogrlica, narukvica, minđuša. Mnoštvo šljaštećih perlica, dugmića i trakica držaće pažnju svakoj devojčici. Još ako je pohvalite da je napravila najlepši komad nakita koji ste videli – kreativni setovi će postati sastavni deo Vašeg doma.
Dečacima mogu biti zanimljivi setovi koji sadrže različite tipove „građevinskih objekata“ od kućice za ptice do maketa različitih svetskih znamenitosti ili delova automobila.

 

ČITAJTE KNJIGE

mama multipraktik
Mnogi roditelji smatraju da su knjige namenjene starijoj deci i da nudeći knjige mlađoj deci zapravo forsiraju mališane da nauče da čitaju. To jednostavno nije ispravan stav. Postoje knjige koje su namenjene čak i bebama uz pomoć kojih one vežbaju motoriku, upoznaju se sa različitim materijalima, bojama i teksturama. Za knjigu nikad nije rano. Odvedite dete u knjižaru i pustite ga da samo odluči koju knjigu želi. A zatim uživajte u čarima listanja knjige zajedno. Kako vreme bude odmicalo, sve češće će se dešavati da zateknete dete kako samoinicijativno uzima knjigu, stavlja je na krilo i smišlja neke svoje priče.

Tekst: Sanja Grandić

Photo: commons.wikimedia.org, vivint.com, dexy.co.rs., dreamstime.com

Leave a Comment

Scroll to Top