Od malih nogu decu treba da učimo o umetnosti, estetici, o tome kako da posmatraju i osećaju stvari koje ih okružuju. Nije neophodno da dete bude talentovano i da postane veliki umetnik, već da nauči da uživa u onome što je neko stvorio i da ume da prepozna vrednosti umetničkog dela. Posmatrajući umetnička dela deca mogu mnogo toga da nauče i otkriju ne samo o bojama i oblicima već i o prirodi, načinu života i osećanjima.

foto_01

Umetnost za decu Bojane Lukić odličan je primer kako vizuali prilagođeni deci mogu da razvijaju njihovu maštu, podstiču ih da pričaju priče i zamišljaju buduće situacije u kojima će se naći glavni junaci. „Mali izlet u velike snove“ je kolekcija umetničkih radova za decu u kojoj kroz 6 slika umetnica vodi iz avanture u avanturu glavne junake Anju i Vanju. U kombinaciji kolaža i crteža svaka slika priča posebnu priču, koja se razigrava od prvog pogleda na nju do trenutka kada primetimo sve sjajne poteze i pažljivo izrađene detalje. Iako su, pre svega, namenjeni deci, u „Malim izletima u velike snove“ uživamo svi mi koji nismo zaboravili da maštamo i sanjamo.

Bojana Lukić je diplomirala slikarstvo u Milanu i već godinama, pored umetnosti za decu, ona osmišljava i vodi radionice na kojima razvija kreativnost kod najmlađih. Evo jedne zanimljive vežbe koju Bojana predlaže i koju možete lako isprobati sa svojom decom:

Pripremite odštampane reprodukcije slika (nekoliko različitih pejzaža, nekoliko portreta, autoportreta, mrtvih priroda iz oblasti klasične i moderne umetnosti) i zalepite na veći papir. Zatim pustite decu da docrtaju šta misle da je potrebno, da ih oslikaju bojama koje sami izaberu (kolorit ne mora da se uklapa u onaj na reprodukciji). Podstaknite dete da vam priča šta je sve zamislilo, šta se to dešava na njegovom radu. Jedna od veselih avantura koju sam čula od jednog dečaka bila je kada je na temu autoportreta Fride Kalo sa majmunom docrtao lopova koji pokušava da ukrade sliku i skriva se od sigurnosnih kamera.

foto_02

Vodite decu na izložbe, pokažite im da to nisu dosadna, sterilna mesta. Pokušajte da ih animirate, da ih zainteresujete za sliku, fotografiju, instalaciju, tako što ćete im postavljati pitanja:

  • Da li ti se sviđa to što vidiš?
  • Šta se ovde krije?
  • Kako bi ti ovo obojio?
  • Na koji predmet te podseća?
  • Šta je jutros jela ova devojka sa slike?

Pored stvaranja budućeg estete i posetioca kulturnih ustanova, koji prema umetnosti ima kritički odnos i koji je potkovan znanjem i iskustvom, i samo bavljenje umetnošću kod dece ima mnogobrojne dragocene efekte. Dok stvaraju, deca ispoljavaju i ostvaruju sebe. Tokom kreativnih aktivnosti oni uživaju, potpuno se predaju onome što rade i nemaju cenzure ni blokade kao odrasli.

foto_03

Art terapija se često koristi u radu sa decom, jer im omogućava da se izraze, da iskažu svoja osećanja i ono što ih muči. Kroz kreativne, umetničke aktivnosti deca razvijaju maštu, samostalnost u razmišljanju i inicijativu za istraživanje, uče da gledaju „izvan kutije“. Na taj način poboljšavaju koncetraciju, grafomotoriku, razvijaju empatiju, razumevanje i poštovanje sopstvenih i tuđih emocija.

Da biste deci omogućili da se kreativno izražavaju, potrebno je stvoriti atmosferu u kojoj se osećaju sigurno, prihvaćeno i slobodno da se izraze – bez nadgledanja i kontrole, evaluacije, takmičarskog duha. Ukažite im poštovanje, hvalite ih i nemojte dovršavati kreacije umesto njih.

Takođe je potrebno koristiti različite materijale i načine za kreativno izražavanje (papir, glinu, pesak, vunicu, pirinač…), dati vremena za igru i eksperimentisanje sa materijalima i idejama, koristiti više čula (miris, dodir, pokret…), podsticati decu da sama postavljaju što više pitanja i pronalaze rešenja.

          Umetnost je svuda oko nas ako umemo da je vidimo. Naučimo decu umetnosti i omogućimo im da se kreativno izražavaju i budu stvaraoci novog sveta.

Tekst je urađen u saradnji sa Art a Porter timom, koje možete na linku artaporter.rs/umetnost-za-decu/ ili ih možete posetiti u njihovom prostoru na Novom Beogradu, Bulevar Zorana Djindjića 84. 

Photo/video: artaporter.rs/umetnost-za-decu 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.