Prošla je početna novorođenačka euforija. Bake su se vratile kućama, 50, 100 ili više kilometara od vas. Partner se vratio na posao. Komšinica ima i svoju decu. Sestra se zaželela izlazaka. Svi su se vratili normalnim aktivnostima u životu, samo Vaš život nikako nije normalan. Bar ne onakav na kakav ste navikli. Ostali ste Vi i beba. Svaki dan. Po ceo dan. Nahrani, drži da podrigne, presvuci, spusti u krevetac, podigni jer plače i tako u krug. Između tih vrlo zabavnih aktivnosti, uleti i po koja dinamika koja Vas ispuni istinskom srećom, kao na primer uključivanje četvrte veš mašine od jutra. I u svem tom ludilo, sami ste. To su trenuci u kojim najviše na svetu volite i svoju mamu i svekrvu i dušu biste prodali da su Vam bliže.

Ne brinite, mnoge mame su u istom sosu, mada Vam se ne čini tako i verovatno imate utisak da ste jedini.

Evo šta treba da radite. Iz iskustva 🙂

PUSTITE DA PROĐE VREME

Verovatno mislite da će taj kako Vam se trenutno čini potpuno dosadni život večno potrajati. Neće. Već posle nekoliko nedelja ćete shvatiti da između hranjenja i ponovnog hranjenja možete da uglavite po koju zanimljivu aktivnost. Kafu sa drugaricama na primer, dok beba spava. Krenućete u češće šetnje, što će najviše od svega doprineti blagostanju Vašeg duha. Mada, i te šetnje će u nekom trenutku postati dosadnjikave, ali kada se to desi – već ćete se snaći.

PUSTITE BEBU DA SE DRUŽI SA TATOM

Mnoge majke imaju utisak da su nezamenjive. I jesu, u određenim situacijama. Ali, apsolutno ne postoji razlog da diskriminišete svog partnera kada se radi o brizi o bebi. On je potpuno sposobn za to, samo mu verujte. I podržite ga. Bez onog „nisi dobro okrenuo pelenu“ i slično. Pa čak i da je nešto pogrešno uradio, ništa katastrofalno se neće desiti. Dopustite da ode sam u šetnju sa bebom, da je povede sa sobom u nabavku na pijacu ili jednostavno da dremaju zajedno. I eto Vama vremena za sebe. Beba i tata će izgraditi sjajan odnos, a Vi ćete moći da se posvetite sebi.

AKO NEĆE BREG MUHAMEDU, MUHAMED ĆE BREGU

Mislite da bi Vam bilo lakše da je mama ili svekrva uz Vas? Spakujte sebe i bebu i ako ste u mogućnosti idite na nekoliko dana kod njih. Imaćete pomoć, prijaće Vam promena okruženja, a beba će dobiti dodatnu dozu maženja.

ODMARAJTE

Sve je jasno, kupatilo mora biti čisto, ručak mora biti skuvan. I sve ostalo što ide uz održavanje doma. I verovatno mrzite onu rečenicu: „Spavaj kada i beba spava“. Ali ona je tako istinita. Ručak možete kuvati dok bebac leži u kolicima pored Vas. I većinu tih kućnih poslova možete obaviti uz bebca, pa makar i na rate. San i odmor ne možete nadoknaditi lako.

Mama Multipraktik

NAUČITE DA PRIHVATITE POMOĆ

Ako Vas partner pita da li Vam treba pomoć u kući, a imate finansijskih mogućnosti za to – recite da. Iako ne volite da Vam bilo ko čeprka po kući, za nekoliko takvih situacija nećete propasti. Ako Vam neko kome verujete ponudi da prošeta bebca, recite da. Ako Vam neko ponudi ručak, opet recite da. Jeste možda svemogući, ali ne zauvek.

Život sa bebcem bez baka i deka koji su stalno na usluzi nije lak. Ni u početku, a ni kasnije. Jer svakome je potreban odmor. Svakome je potrebno barem pola sata tišine.

No, on ima i svojih velikih prednosti, a neke od njih ćete uvideti čim bebac stasa da ode kod bake i deke bez Vas. Do tada, verujte u sebe i svog partnera, pružite bebi svu svoju nežnost i ljubav, jer vrlo brzo će doći i ta noć kada će Vam krevet biti prazan nekoliko dana.

Tekst: Sanja Grandic

Photo: rd.com, mamalovejoy.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.