Trudnoća je jedinstveno i po svemu posebno stanje svake žene. Prvi meseci su obojeni pitanjima, podpitanjima, strahom i velikom dozom neizvesnosti. Ipak svaka buduća mama bi trebalo da se potrudi da joj dani koji su ispred nje prođu bez stresa, nerviranja oko gluposti, upijanja loših emocija, čitanja loših tekstova, iskustava sa foruma. Naravno da to nije lako, zato što trudnoća traje punih 9 meseci. Do porođaja prolazite turbulentan hormonski period, i desiće se da na neke stvari i situacije ne možete da utičete. Ipak, kao i sve u životu i ovde je u pitanju trening. Dakle ukoliko želite da rodite nasmejanu i zdravu bebu, potrebno da budete pozitivna i snažna mama, koja će pored zdrave hrane u sebe unositi i zdrave misli. Zato smo za Vas pripremili nekoliko saveta koji će pomoći da najdivnijim periodom u životu hodate lako i sampouzdano.

  1. Potrudite se da držite stvari pod kontrolom

Kod koga održavati trudnoću? Kog lekara da izaberem? Šta mi je važno prilikom izbora? Od izuzetne je važnosti da budete u potpunosti svesni okolnosti, stanja u zdravstvu države u kojoj ćete roditi bebu, kao i stanja u kome se nalazite. Prve nedelje iskoristite upravo za analizu, jer vreme brzo prolazi. Bez obzira da li se odlučite za državnog ili lekara privatne prakse, od velike je važnosti da mu/joj verujete. Ne stidite se da pitate sve što Vas interesuje. Pratite sve promene, svoje telo i radite redovne analize. Telo se ubrzano menja, ali Vi uradite sve sto je u Vašoj moći da mu pomognete. Ne zaboravite na zdrave namirnice,vitamine i folnu kiselinu, koja je od izuzetne važnosti za mozak Vaše bebe, ali i za jaču konekciju sa bebom.

  • Ne dozvolite da dobijate savete koje ne želite

Kao i u životu, tako i u trudnoći važno je znati reći NE. Ne, ja ne želim da to i to slušam, ne želim to da uradim, ne želim tamo da idem, ne osećam se dobro ako to uradim i slično. Možda Vam u prvom trenutku bude teško, ali kada jednom to uradite svaki sledeći put biće lakši. Jedini prioritet u ovom trenutku ste Vi, i zato je važno da na vreme shvatite vrednost Vašeg DA.

  • Ponekad zaboravite da ste u drugom stanju, ali nikada nemojte zaboraviti na rizike

U trenutku kada shvatite da ste u drugom stanju, ukoliko sve bude u redu, Vi ste u tom stanju narednih devet meseci. Nemojte dozvoliti da Vaš život u potpunosti stane, ukoliko zdravstvene okolnosti ne dozvoljavaju drugačije. Dakle, niste bolesni i nemojte sebe forsirati da to i budete. Budite razmaženi ali ne i bolesni. Trudnoća će brže proći ukoliko na nju ne mislite 24h dnevno. Dakle uz mere prevencije možete zadržati fokus na svojim ranijim navikama. Posao koji volite, fitnes, ispijanje kafe sa drugaricama, šetnja..sve je i dalje tu, samo je potrebno da Vi kažete da.

  • Ugađajte sebi svaki dan, koliko god vreme dozvoli

Kada beba dođe, moguće je da će se vreme koje imate za sebe znatno smanjiti. Čak i ukoliko imate pomoć sa svih strana, Vaše oči će želeti samo jedan fokus, kao što će Vaše misli brinuti samo o mleku, spavanju, grčevima i slično. Dakle, sada je vreme koje imate samo za sebe tu. Znate, ono čuveno..naspavajte se, jerk ad dođe beba, nema spavanja J Ali zaista, sve što ste ikada želeli da uradite, a niste imali dovoljno vremena zbog posla ili obaveza, sada možete. Makar samo ležali i odmarali, čitali omiljenu knjigu, klopali omiljenu hranu, gledali davno zaboravljene filmove, slušali muziku..

  • Otkrite nove hobije i podstičite svoju kreativnost

Trudnoća je idealno vreme za upoznavanje sebe, skrivenih talenata i posebnosti. Možda je sada pravo vreme da se latite četkice, boja i platna, ili ste vešti u pisanju i imate razrađene kratke priče koje bi mogle da ugledaju svetlost dana. Možda ste oduvek želeli da šijete, pa vreme koje Vam predstoji želite da ispunite šivenjem za sebe, partnera, ali ne zaboravite ni novog člana koji će Vam se uskoro pridružiti. Kreativnost je stvaranje nove energije, koja će zasigurno pozitivno uticati na razvoj bebe.

  • Ne čitajte forume, loše vesti i tragične priče

Tuga jeste sastavni deo života. Ipak, sada nije vreme za takve priče, analizu, ispitivanje kriminalnih slučajeva, smrti i sl. Takođe, ne unosite se u iskustva bivših i sadašnjih trudnica. Svaka trudnoća je za sebe, zato ne analizirajte svaku promenu, ne umišljajte i ne unosite sebi strahove, neosnovano. Sada nije vreme za bilo šta što Vas uznemirava.

  • Radite na svojim strahovima

Od početka trudnoće razmislite o onome što Vas uznemirava u vezi trudnoće. Razgovarajte o tome sa svojim partnerom, a pre svega sa svojim doktorom. Stručno lice će znati da li su strahovi osnovani i pomoći Vam da razrešite dileme u vezi sa razvojem trudnoće i rasta bebe. Kada ste to rešili, ne razvijajte  nove strahove jer će to učiniti da se osećate loše, a kada se Vi osećate tako, ni Vaša beba ne može biti spokojna.

  • Povežite se sa svojom bebom

Beba voli glasove, a najviše uživa u maminom glasu. Zato svakoga dana pomalo pričajte sa svojom bebom. To će pomoći i Vama, da razvijate odnos sa njom, da postanete svesniji te činjenice da ćete uskoro biti mama, i da je to malo biće koje raste u Vama u potpunosti Vaše. Bez obzira koja je trudnoća u pitanju, svaka beba je jedinstvena, i svaka trudnoća je novo, neponovljivo iskustvo.

I za kraj, ne zaboravite da se u trudnoći više smejete, a manje ljutite. Bebe  reaguju na majčin smeh laganim poskakivanjem gore i dole. Negujte svoje dobre misli, lepa osećanja za bebino i Vaše bolje sutra.

Photo: unsplash