Najlepše u bračnom životu je kad se stalno iznova zaljubljujete ili bar osvestite da ste i dalje zaljubljeni u svoj partnera/partnerku. Ali šta kad se zaljubite u nekog drugog? Slučajnog prolaznika, kolegu/koleginicu, poznanika/poznanicu?

Na ovu temu smo razgovarali sa psihologom i psihoterapeutom Biljanom Rašković Živković.

Zaljubljivanje nas prati ceo život. Zaljubljuju se bake i deke po staračkim domovima, zaljubljuju se deca u vrtićima, i svi drugi. Od toga se ne treba braniti, a najčešće i ne može jer je ljubav najlepše i najprijatnije, najpotpunije osećanje i stanje. Ali je treba znati prepoznati i razumeti kada se dešava u odraslom dobu, posebno u braku.

Vrlo često u terapeutskoj praksi se dešava da mi se javi klijent ili klijentkinja koji su u braku, a u transu su zaljubljenosti u nekog drugog. Kada se ovo desi, tema razvoda je poslednja o kojoj razgovaramo. Mnogo važnije je razumeti u kom momentu života se dešava, da li se osoba umorila od jednoličnosti života, pa je zaljubljivanje ’’podiže’’, da li u osobi u koju se zaljubila ima onih osobina i ponašanja koja joj nedostaju u njenom sadašnjem životu, u partneru i što je najvažnije da li u toj osobi ima nešto što samoj osobi nedostaje npr. kreativnost, duhovitost, hrabrost, nežnost….. I kada detaljno utvrdimo razloge i potrebe klijenta, kad razumeju svoju fascinaciju zaljubljenošću, obično dolazi do preokreta iz emotivne nestabilnosti u stabilnost. Tada klijent/ klijentkinja shvati da je to zaljubljivanje bio motor da se pokrene, da poraste kao osoba, da napreduje u životu, da bolje upozna sebe, da podigne kvalitet braka na viši nivo.

A da li se dešava da se posle terapije neki zaljubljeni klijenti i razvedu?

Veoma retko. Samo u onim situacijama kada zaljubljenost ’’donosi’’ tu informaciju da taj brak nije za njega/nju dobar. Ali to je stvarno retko. Zaljubljenost nas češće uči ko smo mi, šta volimo, čega nam nedostaje, šta imamo a to ne vidimo i ne vrednujemo, šta možemo postati, razvijamo osobine koje nemamo, itd.

Energija ljubavi je stvarno jaka i velika i ona nas lako ponese u nove faze života, u nove korake, koje bez nje ne bismo imali snage sprovesti, ona nas uči da sebe spoznajemo. I ta spoznaja sebe može biti veoma jaka i duboka.  I zato je treba iskoristiti na pravi način. Ponekad osoba to ne može sama, onda je dobro potražiti pomoć terapeuta da se ’’uzme’’ iz zaljubljenosti sve što je potrebno i moguće a da se bračna zajednica ne uruši.

A šta kad dođe do preljube?

Kada već dođe, to znači da osoba nije razumela energiju zaljubljenosti, da ju je iskoristila za zadovoljenje nagona. To ne vodi napred, već uglavnom unazad. Zato je i važno o ovoj temi govoriti, jer je vrlo česta pojava, da kažem i očekivana, ali je bitno da se na pravi način razume i da se tog osećanja onda niko ne plaši ali ni pogrešno ponaša.

Koji bi bio Vaš savet za kraj?

Da se ne bojite zaljubljenosti, već da je razumete. Da analizirate i uzmete ono što vam treba u toj fazi života. Da rastete psihički sa svakim novim životnim iskustvom, a ne da padate u nagone. Nagoni su ok, ali je naša svest mnogo veća i mudrija, pa se valja potruditi da je razumemo.

Odgovore na Vaša pitanja zatražite u Psihološkom Centru “Integrativa“.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.