Šest je sati predveče. Stižete kući, a gomile veša vas pozdravljaju na vratima.

Shvatate da niste obezbedili večeru, a u dnevnoj sobi vas čeka divan prizor razbacanih igračaka koje čekaju da ih vaša ruka pospremi. Svi su gladni, svi su umorni i nervozni.

A treba i na trening stići. Šta god da vam se u tom trenutku mota po glavi, koliko god da se trudite da nasmejani prođete kroz preorganizovani dan i da zanemarite da ste pod pritiskom – prihvatite činjenicu da vaš stres JESTE STVARAN i da se dešava ovde i sada. Jer ako ga prihvatite i osvestite, mnogo lakše ćete ga pobediti nego kada ga zanemarujete i gomilate.

#Maminstres 1 – Jutarnje ludilo

Ubrzana jutra mogu biti intenzivno stresna za porodice sa malom decom. Kako biste izbegli situaciju u kojoj već u 06:30 ujutru doživljavate svoj prvi blaži nervni slom tog dana, uradite sve što se može uraditi veče pre. Od pakovanja ranaca za decu do izbora odeće. Takođe, pokušajte da ustanete pre ostalih ukućana. U početku je teško, ali na kraju kada uđete u ritam i te kako se isplati. Samo razmislite o tome kakav će vam zen doneti lagano tuširanje i ispijanje šolje kafe bez da vam neko “skače” po glavi.

#Maminstres 2 – Deca kao iz džungle

Ponekad nam se čini kao da se naša deca ponašaju kao laboratorijski eksperiment koji je pošao po zlu i koji samo čeka još jednu pogrešnu kap kako bi eksplodirao. Kao da testiraju naše granice izdržljivosti i kao da uživaju u tome što nas gledaju kako gubimo razum, počinjemo da pravimo grimase od kojih bi se svako normalan zaledio na licu mesta. Ali ne, oni nastavljaju sa svojim divnim i za njih uzbuđujućim bezobrazlucima. Ovde postoji jedno rešenje – kada stres udari, zadržite disanje sporo i pogledajte situaciju iz perspektive vašeg deteta. Verovatno ćete se na kraju i nasmejati sami sebi. Kada ne možete da ih pobedite – pridružite im se.

#Maminstres 3 – Briga. Uvek i o svemu

Jednostavno ne vredi da ste stalno zabrinuti zbog nečega. A jeste. Kao što sve majke jesu. Hoće li večeras lepo spavati, hoće li biti zadovoljna izborom odeće za sutra, hoće li pasti i povrediti se na treningu, jesam li dobra majka, kako da smršam, da li sam dobra supruga, je li se ručak ohladio nedajbože, imam li dovoljno zaliha paracetamola, kako da skupimo novac za letovanje…znate i same da sve ove brige prođu kroz glavu jedne majke u roku od tri minuta. Zatvorite glavu za takve stvari. Mislite o lepom. Jer kako mislite tako će i biti.

#Maminstres 4 – Moj je posao da podstaknem i podržim sve aspekte u životu mog deteta

Kada se radi o našem uticaju na život dece, mnogo je bolje da sebi damo ulogu baštovana nego vajara. To znači da ne treba da se toliko opterećujemo time da ih ukalupimo u „ono kako smo zamislili da je najbolje“ nego da prepoznamo svaki njihov potencijalni talenat, da ga negujemo i uživamo u njemu. Ne opterećujte sebe, a naročito ne opterećujte decu. I svi će biti srećniji.

#Maminstres 5 – Preorganizovanost

Predobro organizovanje dana kako bi se popunila svaka praznina može da nam se vrlo lako obije o glavu. U stvari, stvar je vrlo jednostavna – manje je više. Ako jurcate da u tih 17 minuta koliko se vaše dete oblači nakon treninga odgovorite na sve mejlove stigle u proteklih sat vremena, ako uz gledanje filma peglate ili ako uz pričanje priče za laku noć pokušavate da krišom poplaćate račune – nijedna od tih aktivnosti neće biti 100 odsto uspešna. Zastanite. Ne morate sve odmah. Ostavite barem jedno posle podne i veče nedeljno samo za porodicu. Ne radite tada ništa drugo. Bukvalno. Samo se družite i volite. Sve drugo u životu je manje važno.

Tekst: Sanja Grandić

Photo: dreamstime.com, pinterest.com.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.