Šest načina da se izborite sa ljubomorom starijeg deteta

Beba je stigla u porodicu, prošli su prvi dani navikavanja, presvlačenja, hranjenja i menjanja pelena. Sve deluje ušuškano, lepo i na svom mestu. Međutim, kako vreme prolazi počinjete da primećujete da Vaše prvo dete, odnosno bebin stariji brat ili sestra menjaju ponašanje. Zatvaraju se u sebe, imaju napade besa, pa čak i potrebu da bebi naškode na neki njihov dečji način. Odjednom traže dudu varalicu, počinju da piške u gaćice iako su odavno naučili da se to radi na noši ili šolji. Plaču poput bebe. U njihovim očima vidite tračak tuge i srce Vam se slama od tog pogleda. Sve je jasno – starije dete se oseća zanemarenim, beba je preuzela tron i sada se valja izboriti za svoju poziciju. Kako to stanje ne bi preraslo u ozbiljniji problem, neophodno je da mu posvetite pažnju i preduzmete određene korake kako biste barem umanjili ljubomoru starijeg deteta.

Za to će Vam biti potrebno strpljenje, ali i koncentracija da posložite sve kockice dnevne organizacije kako Vaš stariji mališan ne bi bio nesrećan.

PRIPREMITE STARIJE DETE ZA DOLAZAK BEBE U PORODICU

Dolazak bebe u porodicu starijem detetu treba da najavite onog trenutka kada ste saznali da ste trudni. Budite jasni i ne lažite dete, ne izmišljajte priče kako će bebu doneti roda, kako ćete je pronaći u glavici kupusa. Objasnite detetu da beba raste u maminom stomaku i da će vremenom stomak postajati sve veći i veći. Kao što ste rodili njega, tako ćete roditi i bebu.

Bilo bi dobro da dete povedete barem na jedan pregled kada će ultrazvukom moći da vidi bebu u Vašem stomaku. Takođe, vodite dete u kupovinu neophodnih stvari za bebu i dozvolite mu da odabere nešto što se njemu sviđa, pa makar se to Vama nikako ne sviđalo. Nije loša ideja ni da posetite porodice koje imaju prinovu kako bi video barem delić onoga što vas sve zajedno čeka kada se beba rodi.

brothers-family-siblings-boys-50692
DAJTE DETETU ZADATKE KOJI SU U VEZI SA BEBOM

Objasnite šta bebe rade i kako se ponašaju. Recite mu da će u početku biti mnogo posla oko bebe, od hranjenja preko menjanja pelena do nosanja po ceo dan. U nekim od tih stvari će i starije dete moći da učestvuje. Moći će da Vam doda pelenu, vlažne maramice, da pripazi na bebu dok ste Vi u kupatilu.

POHVALITE DETE

Ovo je u direktnoj vezi sa prethodnim pasusom. Za svaki dobro obavljen „posao“ obavezno pohvalite starije dete. I to obavezno pred bebom. „Bebo, vidi kako tvoj stariji brat/sestra pomaže mami. Jednoga dana ćeš i ti biti tako pametna i dobra, samo se ugledaj na brata/sestru“. Svi se dobro osećamo kada dobijemo pohvalu, pa zašto bi deca bila drugačija J

POSVETITE MU PAŽNJU

Odvojite vreme u toku dana koje ćete posvetiti samo starijem detetu. Do sada ste imali čitav dan samo za njega, a sada se stvari menjaju. Ne dozvolite da neke stvari na koje je navikao sada izgubi zbog bebe. Čitanje bajki, igranje njegovih omiljenih igara, zajedničko spremanje ručka – sve to možete raditi zajedno kada je beba u mirnom budnom stanju ili dok spava. Ma makar ne obrisali prašinu tri dana – vreme za dete je mnogo bitnije.

BEBA NIJE UVEK PRVA

Kada dođe beba, starije dete će morati da se nauči strpljenju. Moraće da naučiti da sačeka da Vi obavite neodložne obaveze oko bebe. Kako biste ublažili posledice koje ovakve situacije mogu da imaju po dete, poentirajte da i beba nekada mora da sačeka i da nije uvek ona na prvom mestu. Recimo, tokom igre sa starijim detetom možete reći: „Bebo znam da treba da ti promenim pelenu, ali moraćeš da sačekaš nekoliko minuta dok mama ne završi igranje sa bratom/sestrom“.

brothers-boys-kids-baby-50601

PODSETITE I GOSTE

Kada se rodi beba, gosti su neminovnost. Svi će želeti da je vide i sa vrata će pokazivati svoje oduševljenje. Ne mali broj puta će se dogoditi da uđu u Vaš dom i odmah se usmere ka bebi uz reči: „Jaooo kako si slatka, pa lepšu bebu nikada nismo videli“. To je sasvim normalna reakcija. Ali je Vaše starije dete može doživeti loše i može ga rastužiti jer je do sada ono bilo „glavna faca“. Ukoliko ste dovoljno bliski sa gostima, pre dolaska im sugerišite da pre nego što se obrate bebi, prvo pozdrave starije dete, pitaju ga kako se oseća kao stariji brat/sestra i upute mu nekoliko lepih reči. Onda na red može da dođe i beba. Jer bebi je sasvim svejedno, ali starijem detetu nogo znači takav gest.

 

tekst: Sanja Grandić
Photo: pexels.com

Leave a Comment

Scroll to Top