Danas nije dovoljno da ste samo majka, domaćica, poslovna žena. Danas morate biti super žena da biste sve što se od vas očekuje mogle da ostvarite.

photo-1484981138541-3d074aa97716

Od Vas zavisi mir u porodici, od Vas zavisi da li će ukućani nešto toplo jesti, od Vas skoro da baš sve zavisi, ali gde ste Vi u tome? Koliko ste danas imale obaveza, zahteva, rešenih kriza, ogrebanih kolena, gladnih usta?

Dovoljno, premalo, ili previše?

Ako ceo dan jurimo s jedne na drugu stranu, ako se celi dan brinemo o tuđim problemima, tuđim brigama, šta se onda dešava sa nama? Koliko dugo možemo tim putem da nastavimo, koliko dugo možemo sebe da zanemarujemo i zaboravljamo. Život ne treba da bude nešto što se samo drugima dešava.

Život ne treba da bude nešto što se čeka. Život je ovde i sada i ako nemate vremena za njega, onda kao rezultat vašeg rada nastupa stres i ništa više.

Nikada nemojte zaboraviti da ako niste dobre prema sebi, onda ne možete stvarno biti dobre i prema drugima. A kada stres dođe, onda niste dobre ni za sebe ni za druge.

photo-1500565694587-4a1f7ad785f3

Stres je problem modernog doba. Stres je direktno povezan sa brojnim zdravstvenim problemima i često puta je njihov direktni uzrok. Dijabetes, povišeni krvni pritisak, čir na želucu, problemi sa štitnom žlezdom…spisak je predug.

photo-1497706764541-6fc3e90e337eLoša vest u vezi stresa jeste da je on svuda oko nas. Dobra vest u vezi stresa jeste da mi možemo sebi da pomognemo.

Saveti za borbu protiv stresa:

  • Budite dovoljno fizički aktivne, a naročito kada se osećate loše
  • Idite u prirodu
  • Budite dobre prema sebi – idite na masažu, napravite sebi kupku, čitajte pozitivne knjige
  • Idite na jogu i meditaciju
  • Svaki put kada ste pod stresom naterajte sebe da duboko – iz stomaka- dišete
  • Ako već imate neki od telesnih simptoma stresa, potražite pomoć psihologa ili psihoterapeuta
  • I za kraj najvažnije, odustanite od toga da budete super žena. Uradite ono što možete i dajte sebi za pravo da budete samo žena.

Biljana Rašković Živković, psihoterapeut 

Psihološki centar Integrativa 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.