Zašto senzorna motivacija igra važnu ulogu!?

Senzorna igra ima važnu ulogu u razvoju. Dete već u stomaku majke počinje da razvija određena čula. Pored osnovnih pet čula – vid, sluh, dodir, miris i ukus, htela bih da spomenem još dva čula koja se ne spominju uvek, ali su jako bitna – čulo ravnoteže (vestibularni sistem) i čulo dubokog senzibiliteta (proprioceptivni sistem).

baby-names-inspired-by-paint-colors

Koja je uloga senzorne igre

Od prvog dana rođenja beba uči putem svojih čula, to je i razlog zbog čega bebe i mlađa deca sve dodiruju i stavljaju u usta. Oni na taj način prave različite zvuke i eksperimentišu. Kako bi stimulisalo svoje čulo ravnoteže dete se vrti u krug, dok ne padne. Na ovaj način deca uče. Deca koja imaju teškoće sa senzornom integracijom tj. senzornu disfunkciju (jedan od najčešćih primera jesu deca sa autizmom), mogu imati dodatne koristi ukoliko potenciramo senzornu igru.

Kada je u pitanju osmišljavanje senzorne igre jako važno da posmatramo dete i da vidimo šta mu prija, a šta ne. Ukoliko detetu sa autizmom pružimo previše senzornih stimulusa koje on ne može da organizuje tako da pruži određeni motorički odgovor (tada se javlja senzorna preplavljenost). Kao i uvek važno je primeniti princip jednostavnosti, tj. da krenemo od jednostavnih igara ka složenim (koje dete izlaže ka više stimulusa).

U nastavku možete videti predloge senzorne igre za svako od čula:

Čulo sluha

  • Otkrij zvuk – prvo što bi trebalo da uradimo je da odaberemo zvuke zajedno sa detetom, jako je važno da dete prepoznaje zvuke. Zatim detetu preko očiju vežemo maramu, i puštamo određeni zvuk koji bi ono trebalo da prepozna. Druga varijanta ove igre je da sakrijemo neku igračku koja proizvodi zvuk, a dete bi trebalo da je pronađe.

Čulo vida

  • Igre sa baterijskom lampom – ukoliko detetu ne prija jaka svetlost, ugasite svetlo u sobi ili je zamračite i napravite igru sa baterijskim lampama. Ove možete i vežbati imitaciju, tako što ćete prvo Vi pokazati neki pokret sa upaljenom lampom, a onda ga dete treba ponoviti.

Čulo mirisa

  • Šta to osećam – kao i kod igre za razvoj čula sluha, detetu ćemo vezati oči i ponuditi mu da pomiriše različite mirise i tražiti od njega da ih prepozna. Takođe, postoje i mirišljavi flomasteri, za decu koja ne vole jake mirise, prvi, blagi korak bi možda mogao da bude crtanje flomasterima koji su parfemisani. Postoje oni koji su blažeg mirisa i ne bi trebalo da iritiraju.

Čulo ukusa

  • Igrajte se i probajte različite ukuse i upoređujte ih jedne sa drugima, osim prepoznavanja ukusa, za ovo čulo je jako važno i razviti oralne mišiće, koji imaju važnu ulogu u razvoju govora. To možete podsticati tako što ćete pravite različita smešna lica, duvati balone, duvati i piti vodu na slamčicu,…

Čulo dodira

  • Kukuruzna kutija – u veću plastičnu kutiju sipajte kukuruz (ili pirinač, pasulj, proso,…) i ubacite klikere (ili bilo kakve druge manje figure, oblike,…), dete ima zadatak da putem dodira iskopa zakopano blago.
  • Senzorna lopta – potrebne su vodene loptice (mogu se kupiti u cvećarama, to su sitnice kuglice koje rastu u vodi), balon i flaša. Kada vodene loptice narastu, stavite ih u flašu, na otvor flaše navucite balon i sipajte sadržaj flaše u balon. Zavežite balon i igra za prstiće može da počne.

Još neki od predloga za igru jesu: crtanje rukama i prstićima sa penom, temperama, ledom,…

6a0147e1d4f40f970b0192ab1dbf32970d

Proprioceptivni sistem – duboki senzibilitet

  • Igre skakanja, penjanja, trčanja – igrajte se na igralištima, penjite se i provlačite, ukoliko nemate priliku da odete na igralište napravite jedno kod kuće, skačite po jastucima, provlačite se ispod stolica i stolova,…
  • Borba jastucima – izaberite jastuke koji ne mogu povrediti dete i krenite u “borbu”, ovakav vid igre će najverovatnije biti primamljiv deci koja vole jači stisak, jer im lagani ne prija.

Vestibularni sistem -ravnoteža

  • Školica – svi smo se kao mali igrali školice, a nismo ni bili svesni da smo na taj način stimulisali vestibularni sistem i ravnotežu skakutanjem na jednoj nozi.
  • Twister – igra gde bi trebalo da se određeni deo tela stavi na određenu boju, npr. stavi levu ruku na žuto.

Marija Končar
Master defektolog

www.pitajtedefektologa.wordpress.com

Leave a Comment

Scroll to Top