Zrelo doba je puno izazova. Svakodnevno smo pod velikim pritiskom čime god se bavili i kakve god izbore pravili. Ponekad moramo da vršimo nepravednu trijažu obaveza jer jednostavno ne možemo sve da postignemo odjednom. Često smo izloženi i iscrpljujućem multitaskingu i na poslovnom i na ličnom planu. Posebno ako smo roditelj ili šef, a samim tim odgovorni za još nekoga osim za sebe.

Međutim, ne kažu bez razloga „ako želiš da voliš druge, prvo moraš da naučiš da voliš sebe“. Da se ne bismo praznili nad bližnjima, a slučajne prolaznike tretirali kao vreće za udaranje, moramo da se povremeno posvećujemo sebi. S ljubavlju! I ne naprečac.

Unutrašnji mir

Pre svega, da bismo se dobro organizovali i usredsredili na zadatke koji nas čekaju u toku dana, važno je da ujutru nađemo vremena za nešto što nam prija. To može biti listanje časopisa uz prvu jutarnju kafu, doručak po meri, topao tuš, a oni koji više uživaju u aktivnom opuštanju, mogu da izaberu vežbe istezanja, trčanje ili čak neki sitan kućni poslić uz muziku. Iako san odmori naše telo, često ne opusti naš um, posebno ako intenzivno sanjamo, i zato je malo unutrašnjeg mira ujutru neophodno da bismo dan započeli produktivno.

Moje vreme

Iako nam je cela radna nedelja ispunjena i neretko nam fali koji sat više, važno je da nađemo poneki trenutak samo za sebe. Hoćemo li otići na piće sa drugaricama, u šoping, prirediti sebi manikir, feniranje, ili uplatiti spa veče, zavisi samo od naših potreba. Bar jednom nedeljno oslušnite sebe i ispunite sebi želju, jer te sitnice nam pune baterije za sve (ne)prilike koje nas očekuju i život čine vrednim življenja.

Relaks vikend

Neka vam jedan neradni dan bude – stvarno neradan. Uključite „baka servis“ i dozvolite partneru da vas izvede na ručak. Živeo dan bez kuvanja! Možete ga provesti na koncertu, uz izabranu knjigu, Netfliks, dekupaž, ili čak u brisanju prašine u donjem rublju. Ko šta voli. To je i pravi momenat da se pozabavite nekim svojim hobijem dok god to nije generalno spremanje kuće ili sređivanje špajza, tavana i podruma.

Meditacija u središtu oluje

Svakoga dana dok izbezumljeno jurimo za neodložnim obavezama, bilo na poslu ili kod kuće, imamo pravo na sebični trenutak. Nekima pomaže da duboko udahnu i zauzmu stav superheroja, drugi će radije mantrati „i to će proći kao što sve prođe“, a neki će se izboriti za sebe jednim debelim „ne“. Kako god prikupljali snagu i hrabrost za teškoće na vidiku, ne zaboravite da mislite na sebe u tom procesu jer vi ste prvi na udaru.

Znate kako na kraju svakog veb-upitnika ili tokom onlajn kupovine treba da čekirate polje „ja nisam robot“? To je, obično, internet alatka koja služi da poveća sigurnost korisnika. Setite se toga i kada tempo u realnosti postane sumanut, jer je nama ljudima, za razliku od robota, zaista potrebno dovoljno zaleta da bismo se nosili sa svim onim što život pošalje u našem pravcu.

Photo :Unsplash

Text: Maja Čolović Selak