Šta se zaista menja kad postaneš Mama?

Šta se zaista menja kada postaneš mama?

Svako novo iskustvo, koliko god malo i obično izgledalo, jedinstveno je i neprocenjivo. Lične pobede nas oblikuju motivacijom, neuspeh nas oplemenjuje lekcijom. Svaki doživljaj je potencijalna dugogodišnja uspomena ili opomena, a pojedinci iz našeg okruženja, makar bili samo poznanici, postaju naši mentori, jer svako od njih može nečemu novom da nas nauči i poduči ako odlučimo da slušamo.

Međutim, iako sva iskustva na nas manje ili više utiču, neka nas korenitije menjaju od drugih, a materinstvo se među njima posebno izdvaja. Zapravo, to je istovremeno veličanstvena i zastrašujuća prirodna pojava, životna uloga koja u ženi budi supermoći, pritisak koji od ugljenika stvara dijamant! Biti mama je jedan od onih rijaliti programa uz koji treba da stoji upozorenje „ovo nemojte pokušavati sami kod kuće“, a ipak mnoge se odvaže da probaju i nikad se ne pokaju.

A kakve se to promene dogode kada žena postane mama?

  • Pogled na svet

Pošto ostane u drugom stanju, svakoj ženi se poremeti više od hormonalnog balansa i apetita. Na prvom mestu joj se usložni, ili bolje reći zakomplikuje pogled na svet. Njen uređen dom s mnoštvom detalja i dizajnerskih komada postaje košmar pun smrtonosnih zamki koje spotiču i povređuju. Parkovi i dvorišni mobilijar joj se pred očima pretvaraju u srednjovekovne sprave za mučenje. Sve što je ikada poznavala i volela, sada je moguća pretnja njenoj bebi. Ukratko, sama trudnoća lomi ružičaste naočare u paramparčad!

  • Prioriteti

S rođenjem deteta prestrojavaju se prioriteti! Dok žene razmišljaju o ličnom napretku, uspehu u poslu, izlascima, majke brinu o porodici. Naravno, i majka sanja i stremi ka ostvarenju svojih snova, neretko ima karijeru i voli druženje, ali njoj ništa od toga nije samo sebi cilj, već je svaka želja i odluka u službi dobrobiti za njene najbliže. Čak i kada ulaže u sebe, bilo u svoje obrazovanje, poslovno napredovanje ili materijalni imetak, majka to čini najpre za budućnost svoje dece.

  • Opis i obim posla

Mama ima veći delokrug i širu nadležnost od svih struka. Ona nije samo roditelj, ona postaje pedagog, dobročinitelj i bodigard i svojoj i komšijskoj deci, ona je i ketering servis, i kućni lekar, i policajac koji po zasluzi uvodi zabrane kretanja. Ona je i učenik i učitelj jer zajedno sa svojim detetom obnavlja gradivo iz osnovne i srednje škole i strpljivije od nastavnika prenosi svoje znanje. Ona je i tehnolog i nutricionista, i pralja i švalja, i investitor i zajmodavac. Ona je najveći fan i najžešći kritičar, prva pomoć i draga saveta…

  • Osnovne potrebe

Naposletku, sve ono što je žena ikada znala i umela, svoju punu svrhu i primenu dobija tek kroz majčinstvo. A budući da joj se s porođajem pretumba čitav svet naglavačke, neizbežno nastaju promene i u osnovnim potrebama. Tako potreba za zasićenjem detetove gladi kod majke nadvladava želju za jelom, njegova bezbednost dobija apsolutno prvenstvo u odnosu na onu ličnu, a težnja za njegovim razvojem i uspehom zasenjuje potrebu za samoostvarenjem.

Materinstvo je svakodnevni izazov koji prekraja mnogo toga: percepciju vremena, neretko i prostora, ličnu organizaciju, kućnu dinamiku, porodične planove… Zapravo, jedina konstanta u tom vrtlogu emocija i događaja koji nema rok trajanja jeste sama promena.

Teskt: Maja Čolović Selak

Photo: Pexels.com

Scroll to Top