Roditelj kao prvi detetov učitelj

Roditelji često nisu ni svesni, da onog trenutka kada se odluče na roditeljstvo, da će baš oni biti prvi učitelji svome detetu. Iako nikada ranije nisu bili roditelji, iako ih niko za tu temu nije obučio, niti ih pripremio, oni preuzimaju najbitniju ulogu u svom životu, a to je pravilno usmeravanje svoga deteta. Postoje razne knjige koje govore na tu temu. Ali opet to je teorija. Postoje mnogi prijatelji koji imaju decu i njhove priče pomno slušate kako ne bi napravili iste greške kao oni, ali to su njihove greške i to su njihova deca. Ni jedno dete na svetu nije isto, pa samim tim ni zahtevi koje ono nosi.

Furniture (1)

Kako se onda pripremiti za najbitniju ulogu u životu svakog roditelja

U toku svog odrastanja od rođenja pa sve do osamnaeste godine svako dete prolazi kroz tri faze razvoja : 0-6 godina, 6-12 godina i 12-18 godina. Svaku fazu razvoja prate karakteristični periodi posebne osetljivosti. Marija Montessori je te periode predstavila kao karakteristične unutrašnje procese u kojima nagoni podstiču dete na određenu aktivnost i prisutni su u određenom vremenskom periodu. Upravo ta unutrašnja osetljivost podstiče dete da izabere u moru svojih igračaka baš onu koja će zadovoljiti njegovu potrebu u datom trenutku. Takođe ta osetljivost se izražava i kroz konstantno ponavljanje jedne te iste radnje kao na primer penjanje niz i uz tobogan koju roditelji često vide kao besmislenu, ali baš ta repeticija je ono što detetu podiže samopouzdanje i jača njegov karakter.

Periodi osetljivosti svakog deteta

Zadatak svakog roditelja je da prepozna period osetljivosti u kome se dete nalazi i da mu u okviru njega na najoptimalniji način pruži podršku da samo razvije svoje veštine do maksimuma. Jako lep primer je navikavanje deteta na nošu. Često roditelj sam odluči da je vreme da mu dete više ne nosi pelene i jednog dana se probudi i počne da ga stavlja na nošu bez prethodno dobijene informacije od deteta da je ono spremno na taj korak.Takvi postupci su vrlo česti i dovode samo do frustracije i roditelja i dece. Upravo su periodi osetljivosti razlog zašto se neka deca naviknu na nošu za samo nekoliko dana, dok je nekoj deci potrebno i do nekoliko meseci.
Postoji šest perioda posebne osetljivosti kod dece i oni se dele na: razvoj jezika, pokreta, društvenosti, reda, percepcije i finih pojedinosti.

Practical life (1)

Kako da znam u kom periodu osetljivosti se nalazi moje dete

Ukoliko roditelj na adekvatan način posmatra aktivnost deteta period osetljivosti u kome se dete nalazi je jasno uočljiv. Tu informaciju roditelj može da dobije iz detetovog ponavljanja određene radnje, interesovanja za konkretne predmete ili same motoričke aktivnosti.
Periodi osetljivosti su samo jedna od tema o kojoj gđa. Eržebet Bedrosian, direktorka Montesori Društa Srbije i specijalista Montesori pedagogije govori na svojim edukacijama za roditelje. Neke od ostalih teorijskih saznanja sa praktičnim primerima u vaspitanju dece uzrasta 0-3 i 3-6 su:

• Dečja samostalnost
• Postavljanje granica
• Primena kazne i nagrade
• Ideje za montesori igre i aktivnosti
• Principi uređivanja prostora za dete
• Način vaspitanja za rad
• Uloga porodične atmosfere

Geography (2)

Montessori Klub Anima je edukativna ustanova koja se bavi edukacijom dece, roditelja i prosvetnog kadra različitih profila. Sve edukacije iz oblasti Montesori pedagogije u Montessori Klubu Anima vodi direktorka Montesori Društa Srbije i specijalista Montesori pedagogije Eržebet Bedrosian.

Za više informacija posetite sajt www.animaklub.rs ili pozovite broj telefona 065 561 9078.

Edukacija za roditelje dece 0-3 godine je zakazana za 21. januar.
Eduakcija za roditelje dece 3-6 godina je zakazana za 22. januar.
*Mogućnost organizovanog boravka dece roditelja koji su na edukaciji.

Tekst je objavljen u saradnji sa Montessori Klubom Anima. 

Leave a Comment

Scroll to Top