Kako naučiti dete da se nosi sa neizvesnošću?


Život oko nas oduvek je bio ispunjen neizvesnostima, ali ova godina je za mnoge bila godina rušenja stvarnosti, i stvaranja neke nove realnosti. Neizvesnosti su pojačane na maksimum i niko ne zna, koliko će to trajati.


Ipak, upravljanje neizvesnošću je veština koja se uči. Psiholozi kažu da postoji nekoliko jednostavnih strategija koje roditelji mogu da koriste kako bi deci pomogli da prežive sadašnji trenutak, ali i pripreme ih za život i situacije koje dolaze.

Jednostavni razgovori o osećanjima i o tome šta je to neizvesnost


Stručnjaci doslovno ukazuju na to da je jedan od najmoćnijih načina kako roditelji mogu da pomognu svojoj deci razvitak emocionalne inteligencije, posebno naglašavajući identifikaciju osećanja. Deca treba da nauče kako da uoče svoje emocije i daju im imena. Ovaj proces može da se razvija već od predškolskog uzrasta.
“Od velikog je značaja da decu naučimo da izgrade vlastiti jezik za svoja emocionalna iskustva”, objasnila je Kelly Moore, američka psihološkinja. To je veliki korak jer će naučiti šta se dešava u njihovim telima, upravo zato što jake emocije imaju i fizičke reakcije.
Deca, kao i odrasli, imaju slične reakcije, kao što je ubrzan rad srca, znojenje i konfuzija koja se dešava u njihovim malim glavama. Tada bi trebalo da mi budemo tu i pomognemo im u pronalaženju odgovora, na bezbroj pitanja koji ih zbunjuju.

Uvek budite iskreni


Roditelji imaju razumljiv impuls u sebi i žele da svoju decu zastite od stresa i neizvesnosti, ali stručnjaci upozoravaju da ne smišljamo odgovore i ne dajemo deci lažna uverenja. U redu je reći da ne znate odgovor i da ne znate šta će se dogoditi. Svakako možete razgovarati o mogućim ili verovatnim ishodima, možete razgovarati i o nadi, ali neće biti od pomoći ako pokušate da dete u potpunosti zaštitite od stvarnosti.
Ono što nam svima treba je jedno „slatko mesto“ između zaštite i izlaganja, dodaje psihološkinja Moore. Dete ne može da živi u oblacima, zaštićeno i nepripremljeno, ali ne možete ni da dopustite da satima sedi gleda sa Vama vesti i TV emisije o Covidu.


Budite primer smirenosti


„Mi smo ogledalo naše dece“, još jedno malo podsećanje psihološkinje Moore.
Zaista je važno kako se roditelj oseća i kako se lično nosi sa neizvesnošću, čak i u trenutku kada mislimo da nas naši klinci ne gledaju i ne slušaju. Iskrenije objašnjenje roditelja omogućava deci da bolje upravljaju spostvenim osećanjima kada su u pitanju uznemirujuće vesti i informacije.
Ali opet model smirenosti ne treba da bude isto što i pretvaranje da je sve u redu. Da, roditelji imaju emocije, uspone i padove, ali istovremeno i uverenje da će sve biti u redu i da ćete i Vi i oni pronaći način da se izborite.

Pomozite im da identifikuju aktivnosti koje ih smiruju


Mnogi roditelji su ove godine prepoznali koliko im je ključno da imaju zdrave emocionalne navike, bilo da je to meditacija ili pozivanje prijatelja kako bi se poverili i podelili loša osećanja sa nekim važnim.
Roditelji mogu pomoći deci da da pronađu navike koje čine da se osećaju bolje i smirenije. Bilo da radi o slušanju muzike, šetnji, maženju životinja, glednja u akvarijum..dete treba da pronađe svoj način.
Psiholozi kažu da je potrebno da razgovaramo sa decom o tome kada su se ranije osećali zabrinuto i nesigurno, da li se možda sami sećaju šta je pomoglo da se osećaju bolje. Neke alatke za lakše prevazilaženje loših trenutaka i osećanja mogu im pomoći i kasnije u životu u sličnim situacijama.


Razvijanje rutine


Zaista je važno kreirati rutinu i neke predvidive delove dana. Čak i ako Vaše dete uči od kuće, moguće je uspostaviti dnevni balans obaveza. To je će pomoći detetu da lakše prebrodi kao i Vi period u kome se svi nalazimo. Dobro izvršene dnevne aktivnosti, uspeh u školi, mogu pomoći detetu da se oseća jačim. Pa čak i kada se probudi i ima dana, kada teže prevazilazi obaveze rutina će biti tu da pomogne da dan prođe brže.


Šta možemo da uradimo kao mama i tata? Možemo da imamo puno strpljenja, vremena za pitanja i odgovore, možemo otvoreno da saslušamo njihove probleme, možemo im pružiti informacije koje imamo, i objasniti im i da je neznanje deo života.

Izvor: huffpost.com

Photo: Unsplash

Scroll to Top