To što imate malo dete nikako ne znači da treba da se odreknete povremenog izbegavanja kuhinje i uživanja u specijalitetima vašeg omiljenog restorana. Moguće je da ste dok niste imali decu prisustvolali pravom „malom paklu“ dok su za susednim stolom sedeli roditelji sa malom decom i pokušavali da večeraju, pa vam sada to sećanje ne da da se opustite i sami se upustite u tu avanturu. No, obrok u restoranu sa decom ne mora da bude strašan i nemoguć, samo je važno da se dobro pripremite i sve organizujete na vreme. Evo nekoliko predloga.

Izaberite restoran u kom su deca dobrodošla

Ne možete napamet znati u kom restoranu ćete se osećati dovoljno prijatno ako povedete decu. To verovatno neće biti neki elitni restoram koji je sav u belom i za koji treba da rezervišete mesto danima unapred. Raspitajte se kod prijatelja koji takođe imaju decu u vezi sa preporukama i sigurno ćete dobiti barem nekoliko mogućnosti. Takođe, mnogi restorani imaju menije na svojim stranicama na internetu. Zavirite i potražite da li imaju specijalni deo menija za decu. Uglavnom su to „šnicle Miki Maus“, „Elzin pomfrit“ i slično, a neki čak nude i Plazmu i mleko. Ako na slične nazive naiđete u meniju, budite sigurni da ste dobrodošli i da se konobar neće ljutiti ako dete na primer prospe kečap po stolnjaku. Restorani koji vole decu uglavnom na raspolaganju imaju i stolice za hranjenje za najmlađe, portiklice, a u nekim od njih konobari znaju da detetu ponude bojaku i bojice.

Mama Multipraktik

 

Izaberite pravo vreme

Nemojte ići u restoran ako se detetu spava, ako je suviše gladno ili ako jednostavno ima loš dan i nervozno je. Birajte dan kada je dete dobro raspoloženo, dobro naspavano i spremno da bude strpljivo neko vreme. Ukoliko ne iskalkulišete dobro, poseta restoranu zaista može da vam presedne.

Vežbajte kod kuće

Pre nego što se zaputite na ručak ili večeru u pravom restoranu, igrajte se restorana kod kuće. Tata neka bude konobar na primer, a sto neka bude postavljen baš kao u restoranu. Kroz igru, naučite dete kako je poželjno da se ponaša tokom boravka u restoranu. Verovatno će biti dovoljno da igru ponovite dva ili tri puta i vaš mališan je spreman za pravu akciju.

Mama Multipraktik

Ponesite zabavu za decu

Ma koliko se pripremili pre odlaska u restoran, veoma je moguće da će u nekom trenutku dete jednostavno ispoljiti svoje dečije karakteristike i osetiti potebu da trči, da vas zapitkuje kada će biti gotovo i kada ćete kući i slično. I to je savim normalno jer će mu posle određenog vremena postati dosadno, naročito ako dugo budete čekali hranu. Ponesite nešto čime ćete zaokupiti detetovu pažnju i neka to obavezno bude neka „tiha aktivnost“ kao na primer knjiga, bojanka, sveska u kojoj može da crta ili u krajnjoj liniji ako ništa ne upali – uvek može da pogleda neki crtani.

Omogućite detetu pauzu

Čak i najstrpljivije dete ponekad može da bude nemirno i da ga ne drži mesto. Ako postane suviše nervozno, izađite sa njim iz restorana na par minuta i prošetajte, posmatrajte okolinu ili ga jednostavno pustite da se malo istrči. U krajnjoj liniji, ako je završilo sa obrokom a vi još niste, dogovorite se sa partnerom da ga na smenu izvedete na vazduh dok  završite sa svojim obrocima. Imaćete par minuta tišine i mirno ćete jesti omiljenu hranu, što složićete se i ne zvuči tako loše.

Family Enjoying Snack In Café Together

Photo: thinkstockphotos.com

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.