Kako da putovanje sa bebom prođe što bezbolnije?

Prvi odlazak na dalji put (a često i drugi i treći) sa bebom ili malim detetom znaju da budu veoma stresni za roditelje. Da biste izbegli nepotrebne brige, stres i da biste u potpunosti uživali na zasluženom odmoru, neophodno je da pre svega odaberete pravu destinaciju za svoju porodicu, a odmah potom i prevozno sredstvo kojim ćete stići do nje. Određene destinacije su uslovljene prevoznim sredstvom, pa tako na Tajland recimo ne možete ići bilo čim drugim osim avionom, ali najčešće turisti koji sa sobom vode svoje „male prtljage“ biraju bliže destinacije, te je i izbor prevoza veći.

Mi vam predstavljamo sve mane i vrline prevoznih sredstava koji vas mogu odvesti na destinaciju o kojoj maštate čitave godine.

travel-baby

AUTOMOBIL

Prednosti: Automobil je verovatno najbolji izbor prevoznog sredstva za porodicu sa malom decom. Možete da spakujete sve što poželite. Sve vam je pri ruci. Ako je deci neophodna pauza, možete da je napravite kada god poželite. Ako idete na duže putovanje, možete čak i da prespavate negde, jer niste vezani za bilo kakav raspored ili plan puta. Dakle, sve je u vašim rukama.

Mane: Putovanje automobilom je komfornije, ali može da isprazni novčanik.. Za bezbedan put vam je pored sve obavezne opreme, detaljnog pregleda auta pred put neophodno i kvalitetno autosedište za bebu. Ako imate više dece, treba vam i više autosedišta. Na sve to dodajte cenu benzina, u zavisnosti od potrošnje, putarine i dodatne troškove koji mogu da vas zadese.

Savet: Ponesite sve ono što mislite da bi bebi moglo da olakša putovanje. Omiljenu knjigu, crtaće na telefonu ili tabletu. Vlažne maramice i voda neka vam uvek budu pri ruci.

maxresdefault

AVION

Prednosti: Na odabranoj destinaciji ste za veoma kratko vreme. Bebama let avionom ne smeta, a svakako će joj prijati da što pre stigne tamo gde ste namerili. U avionu ćete imati sve što vam je neophodno za bebu, samo treba da tražite od stjuardese.

Mane: Najskuplji oblik prevoza. Ukoliko ste u mogućnosti da platite, nemojte razmišljati. Jedina mana je to što ako ne živite u blizini aerodroma, morate da prevalite određeni broj kilometara da biste stigli do polazne tačke, pa onda i kada stignete na aerodrom u državi u koju ste krenuli – opet morate da putujete do vašeg odredišta. To značajno može da produži ukuno vreme putovanja.

Savet: Dobro se informišite šta smete da unese u avion u ručnom prtljagu. To zavisi od kompanije kojom putujete i na njihovom sajtu možete pronaći sve detalje kako biste izbegli neprijatnosti.

VOZ

Prednosti: Voz može da bude dobar izbor. Povoljna je cena, imate slobodu da prošetate kada želite, imate mnogo više mesta na raspolaganju nego u drugim prevoznim sredstvima.

Mane: U ovdašnjim uslovima, ne možete da računate na tačnost vozova, česti su zastoji, a ni higijena nije na zavidnom nivou. Takođe, nije velik izbor destinacija do kojih vas naši vozovi mogu dovesti.

Savet: Izaberite spavaća kola i ponesite svoju posteljinu.

AUTOBUS

Prednosti: Autobus isto spada u jeftinije načine da stignete do odredišta, s obzirom na to da je kolektivno putovanje u pitanju. Ne razmišljate ni o čemu, jednostavno se vozite.

Mane: Ograničeni ste prostorom koje imate na raspolaganju. Nemate mogućnost da birate kada ćete praviti pauzu. Ukoliko vaša beba pravi buku, može vam biti neprijatno zbog drugih putnika.

Savet: Birajte noćno putovanje jer će beba verovatno prespavati veći deo puta. Zamolite vozača da vam da najbolje mesto na kom ćete se osećati prijatnije.

Tekst: Sanja Grandić

Photo: family.wikinut.com, dremstime.com

Leave a Comment

Scroll to Top