Radni dan nekada traje i šesnaest sati, a uz noćnu smenu zbog virusa, prehlada, košmarnih snova, čini se da se dani spajaju, nedelje i meseci kao da lete.

Da li odvajate vreme za sebe? Sa namerom a ne slučajno.

Čarobni štapić koji nudi psiholog sastoji se od 5 PREDLOGA, a sa njima postajete  ne’’samo’’ žena koja ima posao, decu, porodicu i obaveze, već dobijate i zadovoljstvo i mir u sebi:

1. Napravite prioritete

Šta je stvarno važno a šta je ’’kao važno’’? Trošeći energiju na stvari koje nisu važne ili dovoljno važne, praznite svoje kapacitete da se bavite važnim stvarima. Važne stvari, zapamtite, nikad vas ne prazne, već pune energijom, pa možete osetiti samo fizički umor, ali ne i psihički.
Mom-Sanity-Plan
2. 30 minuta dnevno za tišinu

Tišina čuva red u glavi. Red u glavi znači da su se misli, emocije, utisci, intuitivni doživljaji sjedinili i da možete doneti pravilne zaključke, da možete reći da ste jednu celinu uobličili i da možete ići dalje. Tada možete započeti da pravite svoje jedinstvene planove.
Dnevno je dovoljno 30 minuta da budete svesni da ste se zaustavili i da iako se oko vas sve i dalje kreće, vi ne morate, vi pravite i kreirate svoj ritam, jer vi imate konce u rukama.
Tišina omogućava i da se jave nove kreativne ideje, da sebe i druge drage ljude obradujete nekim neuobičajenim gestom, kreacijom, idejom…
pexels-photo-269141
3. Imajte meru

Imajte meru u svemu što radite ili ne radite. Ne pomažite deci (više nego što treba), mogu oni mnogo sami, a time im se jača i samopoštovanje; odbijte prijateljicu koja bi da se druži svaki dan ili svaki drugi dan sa vama, a vama je jedanput mesečno dovoljno! Imajte meru u spremanju kuće, odlascima u šoping….svako preterivanje uzima danak, a Vi postajete iscrpljene mame, supruge, žene.

pexels-photo-129029
4. Krenite da učite ili radite nešto novo

Novina u životu oplemenjuje dušu, unosi radost. Počnite da učite novi strani jezik, idite na kurs pletenja, vežbajte sa drugaricom dekupaž, sadite začinsko bilje na terasi, uvedite vege petak u kuhinji ili meksički utorak…kreativnosti nema kraja😊

05-annual-flowers-plant-in-right-place
5. I najvažnije, imajte osobu sa kojom možete da delite svoj život, posebno teške trenutke.

Osoba sa kojom delite svoj život, pred kojom se ne stidite sebe i svojih postupaka, razmišljanja, koja vas sluša i prihvata, poštuje kao biće, čuva vaše mentalno zdravlje. Ako je nemate u krugu prijatelja, partnera ili porodice, neka to bude stručno lice bilo da je duhovnik, psiholog, psihoterapeut…u skladu sa ličnim stavovima i preferencijama, ali je bitno da u kriznim momentima imate nekoga na koga se možete osloniti, ko vam može i hoće pomoći da ponesete teret zajedno.
pexels-photo-72634

Tekst napisala:
Biljana Rašković-Živković, psiholog i psihoterapeut
Psihološki centar Integrativa Novi Sad

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.