Donositi odluke umesto dece – koliko je teško?

Trenutak kada odlučimo da postanemo majke, nosi sa sobom odgovornost, sa kojom se nikada ranije nismo susrele. Odgovornost koja je veća od svemira, dublja od okeana, odgovornost prema njima koji treba da se rode, uče, žive i postanu ljudi. Neke stvari im namećemo nenamerno , u želji da ih vaspitamo, prenosimo vaspitanje i svoje norme ponašanja na njih. Ispravne i neispravne stavove, način komunikacije, rešavanje problema i stresa, svaki naš korak reflektuje se u njihov život i njih same.

Nasuprot ovim stvarima na koje često ne možemo da utičemo, jer često ni sami nismo svesni da grešimo i ne postavljamo se dobro u datim situacijama, postoje pak odluke koje ne smemo donositi olako.

1.IME

Samim rođenjem, prva naša odluka, jeste dati ime koje će ga obeležiti za ceo život. Često razapeti između tradicije i modernog doba , upadamo u zamku i biramo imena koja će kroz život nositi nerado i koja neće saživeti i rasti sa njima. Zato je ta prva odluka bitna i važna. Ime moramo dati tada, bez njihovog pristanka i želja. Nemojte se truditi da budete originalni  u ovom važnom zadatku. Ovo nije modna kombinacija kojom ćete očarati druge mame. Ime dajte iz duše, za dušu koja se rađa.

PHOTO: COURTESY OF JEN HAWKINS

2 . VERA,VEROVANJE I KRŠTENJE

I oni koji veruju i ono koji ne veruju , svoj stav o veri prenose na sledeću generaciju. Deca se krste kao bebe , nisu svesni ni tog momenta niti se istog kasnije sećaju. Odluku da je on dete vere i dete koje veruje doneli smo mi, kao roditelji, bez njegovog pristanka i znanja. I sama sam svoje dete krstila, verujem da je to ispravno. Ali da li je stvarno tako? Da li će se on jednog dana složiti sa tim našim postupkom i osetiti veru kao deo sebe?

PHOTO: nhathothaiha.net

3.DRUŠTVO

U današnje vreme, svi se mi trudimo da decu držimo “na oku”. Uredu je da znamo sa kim su i gde idu, granice i pravila moraju da postoje. Da li stvarno mora da se druži sa decom Vaših poznanika? Da li Vi radije popijete kafu sa rođakom koja je Vaša samo jer se tako sudbina poigrala ili više uživate sa  drugaricom sa kojom ste sedeli u školskoj klupi? Usadite im  prave životne vrednosti i steknite poverenje.

PHOTO: teachingkidsnews.com

4.HOBI – SLOBODNE AKTIVNOSTI

Roditelji najbolje poznaju svoje dete. Ili samo tako misle? Najlepša,najtalentovanija su upravo baš Vaša deca? I nije zato sto su Vaša … već je to zaista tako i potpuno ste objektivni u tome? Zar je stvarno neophodno da krenu na tenis sa 3 godine, da u engleski vrtić krenu pre nego što su naučili maternji jezik? Gde će to oni pre stići ako im oduzmete vreme za igru? Ako dete poželi da nešto dodatno nauči ili radi, dozvolite mu da to i učini. Neka to ipak bude njegov/njen izbor, u vreme kada je ono to poželelo… I neka traje dokle on/ona to želi.

PHOTO: brisbanekids.com.au

5.ODABIR ŠKOLE          

Mala deca –mala briga, velika deca-velika briga. Reče to jednom neko, zaista ne znam ko. Apsolutno je bio u pravu. Kada konačno savladaju slova, brojeve, razlomke, jednačine i nejednačine, kartu sveta, okeane  i pustinje, vladare i teritorije, zakone fizike i hemiju, dolazimo do prelomnog trenutka u njihovim životima- Odabir škole i mogućeg zanimanja.

Ne mogu reći da mislim da je ovu odluku dobro prepustiti samo njima. Nisu dovoljno zreli i ne poznaju sami sebe. Nikako ne mislim ni da roditelji treba da preuzmu tu odgovornost odabira na sebe. Potrudite se da sa decom posetite neko savetovalište o izboru zanimanja, da kroz testove ličnosti samo dođe do zaključka i spozna sebe i svoje afinitete.

PHOTO: unsplash.com

Budite podrška, zvezda vodilja i oslonac ali nemojte hodati umesto njih. Ne berite plodove njihovih uspeha kao da su Vaši, ne rešavajte njihove probleme. Kao što ste im samo pomogli da prohodaju, pomozite im da nastave da koračaju. Kao što ste im pomogli da progovore bez da ste umesto njih izgovorili prvu reč, pomozite im da nauče da su oni tvorci svoje priče i da će ih svaki njihov sledeći korak ili reč – dovesti do cilja.  Na kraju , oni su ti koji ce pasti i ustati ili odustati, a Vi ćete biti sigurna luka, mudra glava i par dodatnih krila ako zatreba..

Tekst: Kristina Mitrić

 

Leave a Comment

Scroll to Top