Bojana Barović iskreno o DOJENJU – novom trendu majki za njihove zdrave i srećne BEBE!

Tema dojenja u mom životu u poslednje vreme je mnogo učestalija, nego sto sam mogla da pretpostavim, kada sam u samom početku Leoninog života pričala o tome.

Kao neko koga je majka čitave 2 godine dojila, za mene se to nekako podrazumevalo tokom trudnoće. Druge opcije nije bilo, sem ako nešto ne daj Bože pođe po zlu. Mislila sam da tako razmišljaju sve buduće majke i da je adaptirano mleko neka sreća u nesreći kada zaista ne postoji način da proizvedemo mleko iz nekih medicinskih razloga.

To je bio moj laički pristup svemu ovome. Danas, nažalost, znam da nije tako. Znam da mnoge majke veoma lako odustaju od dojenja na samom početku iz razloga, koji su uglavnom premostivi . Da li je to bol, nelagodnost ili jednostavno nespremnost, a najverovatnije i neinformisanost o važnosti ovog divnog čina.

13241352_10156926718625297_8596068999743760540_n

Sve ove informacije su mi dale veliki podstrek da počnem ozbiljno da se bavim temom dojenja, ustvari da je promovišem. Gledajući javnu scenu i stvari koje nisu nimalo vredne promovisanja, možda čak i sramotne, a toliko nas okružuju, u meni se probudila jos veća želja da često pričam o ovim važnim temama. Ono što me je najviše iznenadilo od kada sam postala majka je bilo često pitanje da li dojim dete, koje je uglavnom bilo propraćeno nekim sumnjičavim pogledom. Tada sam shvatila da je to postala neka vrsta trenda da majke ne doje decu, već ih brže bolje stavljaju na mlečne formule ne bi li nastavile svoj život, koji nije samo u kući pored deteta. Samim tim stariji ljudi koji vrlo dobro znaju od koje je to važnosti su se svaki put pozitivno iznenadili mojim potvrdnim odgovorom. To saznanje me je razočaralo. Za nekoga iz sveta mode ko se u životu nagledao praćenja trendova u svakom segmentu života, ovo je bilo nedopustivo. Zar smo otišli toliko daleko da od majke prirode da okrećemo glavu od onoga sto nam je Bog dao. I to dao sa razlogom, možda najvažnijim.

Dojenje nije jedan obrok, to nije jedan mesec ishrane pravilne ili nepravilne, to je život koji pružamo našoj deci. To je temelj na kome će rasti njihovi spratovi imuniteta i snage. Da li želimo da on bude jak i čvrst, ili da ga svaka mala olujica poljulja i sruši. Zašto bismo onom biću koje najviše volimo uskratili ono najvažnije? Onaj osećaj kada me moje dete pogleda sa osmehom na licu, dok je dojim, to ne bih propustila ni za šta na svetu, znajući da se u tim momentima njoj pored fizičkog zdravlja, gradi emocionalna inteligencija i sigurnost.  Svi znamo da je dojenje u početku veoma teško, grudi se privikavaju na  novu ulogu (onu za koju su i napravljene), bradavice su često u ragadama, a uz njih (nekada) i nepondošljiva bol..Sve to većina nas okusi, ali to  prođe, teško je, ali prodje! Uglavnom ne traje dugo, a šta sledi posle toga? Blagodat samog čina spajanja sa našim detetom, saznanje da mu u tim momentima dajemo tečno zlato. Majčino mleko je po sastavu različito za muško i žensko dete, prilagođava se uzrastu bebe, a da ne pričamo o antitelima kojima ih štiti, jer svi znamo onu čuvenu rečenicu “neće se razboleti, dojim ga/je još uvek”.. Takođe, ne bih savetovala majke da po samom rođenju deteta daju dodatak ishrani, jer našeg mleka ima dovoljno! Ja nisam od onih koji su imali previše mleka, ali sam imala dovoljno za svoju bebu, a to je nekada značilo i vise od onih 12 hranjenja dnevno. Samim tim bez dodatka ishrane, naši problemi sa grčevima su bili skoro i neprimetni..Slučajnost? Mislim da ne, već da njihovom malom nerazvijenom stomaku jedino treba naš kolostrum, a potom i mleko, nabacivanje adaptiranog mleka verovatno na neki način šteti njihovim malim crevima, pa se posle bore sa većim grčevima. Izuzev, naravno, nedonoščadi kada je to neophodno i majkama, koje zaista nemaju mleka.

image8-2

Za kraj bih samo da posavetujem, ustvari, zamolim sve majke i sve buduće majke, da se ujedinimo, informišemo, doniramo mleko, pričamo, učimo druge o važnosti dojenja i ako treba od toga napravimo novi PRAVI trend koji će imati smisla u moru današnje besmislenosti i dati šansu našoj deci da na jedini pravi način započnu svoje životno putovanje.

 Bojana Barović,  Leonina mama i manekenka 

Scroll to Top