Zašto je dobro postaviti granice detetu?!

Pravilno vaspitanje dece podrazumeva između ostalog i postavljanje granica, odnosno definisanje smernica u vezi sa tim kako dete treba da se ponaša. Nemoguće je postaviti granice pojedinačno za svaku situaciju unapred, pa bi smernice trebalo da budu postavljene onako da dete može da ih primeni u različitim situacijama u zavisnosti od trenutka. Često se roditelji muče sa postavljanjem granica, neki osećaju grižu savesti jer smatraju da dete teško podnosi disciplinu ili prosto žele da izbegnu napade besa kod deteta. U svakom slučaju, važno je da znate da je postavljanje granica zapravo dobro za vaše dete. Ovih pet razloga će vam odgovoriti na pitanje – zašto?

Postavljanje granica uči dete samodisciplini 

Kada kažete detetu „Pravilo je da nema igrica dok ne završiš svoje obaveze“ vi dete učite samodisciplini. Pokazujete mu da život nije samo zabava i učite ga da mora da bude odgovorno prema svojim obavezama. Cilj je da ga naučite da samo razmišlja o tome da li ima neke obaveze, bez da ga vi podsećate na to. Kako vreme bude prolazilo, dete će sve više samoinicijativno prebirati po glavi šta sve treba da uradi, pre nego što vas pita da li može da igra igricu ili da radi bilo šta drugo što mu predstavlja isključivo zabavu.

Postavljanje granica omogućava da dete bude bezbedno

Granice pomažu deci da uče o bezbednosti. Ukoliko je dete dovoljno veliko da se igra samo van kuće, granice koje ste utvrdili u vezi sa tim gde, koliko dugo i sa kim sme da ide mu pomažu da bude bezbedno i da razmišlja o svojoj bezbednosti. U tom smislu, ako su granice dobro postavljene, i vi možete da budete mirniji dok je dete samo napolju. Takođe, kada je reč o bezbednosti, granice igraju i veliku ulogu na internetu. One treba da se menjaju kako vaše dete sazreva i da se proširuju. Uvek dajte detetu mogućnost da vam pokaže da li je dovoljno odgovorno i da li je savaladalo granice koje ste postavili, pa ukoliko jeste – verovatno je spremno za njihovo proširivanje.

Postavljenje granica omogućava da dete bude zdravo

Deca su po prirodi impulsivna i rade ono što im u određenom trenutku pričinjava zadovoljstvo. Zbog toga, oni moraju da nauče kako da sačuvaju svoje zdravlje. U tom smislu, granice su najneophodnije kada se radi o ishrani. Kada ne bi imali ograničenja, većina dece bi po ceo dan jela slatkiše, žvakala žvake i grickala grickalice. Kao roditelj, važno je da naučite dete da slatkiš nije zabranjen, ali da pre njega mora da pojede zdrave namirnice.

Takođe, obavezno postavite granice u vezi sa korišćenjem različitih uređaja: televizora, računara, tableta ili mobilnog telefona jer dugotrajno sedenje, manjak kretanja i stalno gledanje u ekran može da dovede do značajnih zdravstvenih problema. Uvedite obavezno razgibavanje nakon svakog dužeg sedenja.

looks like a timeout / or maybe she is thinking / of what to play next

Postavljanje granica pomaže detetu da se bori sa lošim emocijama

Roditelji često mrze da postavljaju granice jer to decu čini razočaranim tužnim i ponekad besnim. Osećaju grižu savesti što je njihovo dete u tom trenutku nesrećno. Nažalost, rešavanje neprijatnih situacija je deo života. Ako dete suviše štitite od negativnih osećanja, ono neće imati priliku da nauči kako da se sa njima izbori i da ih prevaziđe što mu može predstavljati veliki problem u kasnijem životu.

gettyimages-511084757-56a258bc5f9b58b7d0c9333c

Postavljanje granica govori detetu da brinete za njega i da ga volite

Deca često krše pravila samo da bi videla reakciju odraslih. Bebe će namerno gurati prstiće u šteker gledajući ivas ispod oka, mališani od dve godine će namerno izručiti tanjir supe ispred sebe, a starija deca će ponekad možda i udariti drugo dete kako bi videli vašu reakciju. Roditeljska reakcija je neophodna deci jer im govori da ste tu za njih, da ih posmatrate i da mogu da se oslone na vas, pa makar vaša reakcija bila i negativna. Tokom postavljanja granica, upotrebite na primer ovakvu rečenicu: „Ne smeš to da radiš jer mama jako brine za tebe i mnogo te voli, a to što radiš je veoma opasno“ i dete će odmah osetiti pozitivnu emociju jer ste lično njemu dali na važnosti i lakše će prihvatiti zabranu.

Tekst:  Sanja Grandić

Photo: scholastic.com, shutterstock.com

Leave a Comment

Scroll to Top