Koliko često vam ljudi oko vas kažu da ste nepodnošljive za vreme PMS-a ili što je još važnije koliko često ste same sebi nepodnošljive, nerazumljive, nejasne?

Da bi se ovo stanje popravilo, jako je važno da žena razume šta se zapravo sa njom dešava tokom celog ciklusa i posebno neposredno pred menstrualni ciklus. I još važnije, da preduzme one korake koje može da bi se simptomi ublažili ili nestali.

Prvo što svaka žena treba da zna jeste da postoje dva hormona koja utiču na menstrualni ciklus. To su estrogen i progesteron. Ova dva hormona dostižu svoj minimum neposredno pre menstruacije, to istovremeno znači da tada žena ima minimum energije. Od prvog dana menstruacije ovi hormoni počnu da rastu i žena se svakim danom sve bolje oseća. I ta ’’zlatna faza’’ traje do momenta ovulacije. U toj fazi dominira estrogen i tada žena lako može da donosi odluke, da preduzima akcije, sve joj je mnogo jasnije nego u drugoj polovini ciklusa. Ta faza do ovulacije traje oko 14 dana. Ali imajte na umu, da ne ovuliraju sve žene na polovini ciklusa. Ima žena koje ovuliraju i u vreme menstruacije, pa je to jedan od razloga što ne mogu ostati trudne, ako to žele. Važno je zato osetiti kad se dešava ovulacije. Mi to možemo osetiti.

Tog dana, kad nastupi ovulacija, žena se čudno oseća, to podseća na PMS, a tad se ustvari nivo progesterona i estrogena izjednači. Ali pošto je relativno visok nivo oba hormona, simptomi su blaži nego u PMS-u. Jako je važno da žena zna kad se dešava ovulacija, jer će tada znati ne samo kad joj je plodan dan, već i da zna šta sledi dalje i kojeg tačno dana će dobiti menstuaciju.

Nakon ove kratke faze pometnje, ide faza u kojoj je žena pojačano osetljiva, nežnija, empatičnija, i sa svakim danom ima sve manje energije za preduzimanje raznih akcija i obaveza.

Dva dana pre menstruacije, žena treba da bude sama sa sobom, kaže se još da se tada žena spaja sa samom sobom ili sa Bogom. Ako ta dva dana posveti sebi, i miruje što više, naredni ciklus će dočekati mirnija, spokojnija, u svakom slučaju psihički stabilnija. I tako iz meseca u mesec.

Da rezimiramo, na svakih 28 dana, potrebno je da imate 2 dana za sebe u tišini. Shvatićete kako počinjete bolje sebe osećati, razumeti, kako ste mirne i dobro raspoložene iako se bliži menstuacija.

Dakle, jedini recept je – posvetiti se sebi.

Psiholog Biljana Rašković Ivić

http://www.psiholognovisad.rs/

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.