Skip to content

Kako do savršenog galerijskog zida

Nekoliko koraka Vas deli do savršene priče na zidu. Ona je veoma lična jer govori puno o Vama i Vašim članovima porodice. U samo nekoliko koraka možete skrojiti zid po svojim merama i želji.

1. Budite strpljivi
Ovo je možda najvažniji korak. Nemojte očekivati da ćete pokazati svo svoje umeće u jednom danu. Najbolji rezultati traže puno vremena, strpljenja i kreativnosti. Ono što je najvažnije, birajte samo komade koji Vam se učine da bez njih ne možete napustiti prodavnicu. Ne zaboravite da je lepota u oku posmatrača, pa se ne obazirite na baš svaku sugestiju i primedbu. Najvažnije je da ovaj, ne tako mali “detalj” u stanu, oduševi Vas i Vaše ukućane, naravno.

b9d316f9278902f53311f907b2326266

2. Odredite svoj stil
Šta je ono što Vas određuje? Ša je ono što Vas fascinira? Da li je to urbana fotografija, predivni krajolici rađeni na ulju, apstraktne slike ili moderan pop art? Koje boje vas najviše privlače? Počnite sa korišćenje društvene mreže – Pinterest. Pinujte i čuvajte fotke umetničkih dela, fotografija enterijera koje vas nadahnjuju, prirode, pejzaža sa putovanja, citata koji Vas inspirišu. Nakon nekog vremena, sakupvši dovoljno slika, videćete pravu formulu koja će jasno odrediti Vaš stil. Sve slike stvoriće jednu priču koja Vam može pomoći u daljim koracima.

baa5648117bb7f455aaa7f18f546b93e
3. Budite originalni
Budite jedinstveni i vodite se originalnošću pri izboru ramova, slika i detalja koje želite da okačite na zid. Potražite radove umetnika koji upravo počinju svoju karijeru, ili kupujte dela manje poznatih umetnika. Pratite svoj “lični njuh” pri izboru komada. Ukoliko mislite da niste sigurni, ne kupujte ništa na prečac, već pustite da vreme odredi izbor.
Na buvljim pijacama kod nas i u region možete pronaći sjajne komade ramova, stare i istrošene, koje možete srediti nekom od poznatih tehnika – link detalja, ili ih okačiti baš takve kakve ste ih pronašli u izvornom stanju.
U svakom slučaju držite se svoje lične priče i ne posustajte šta god Vam drugi govorili. Ne zaboravite da je potrebno da zid koji planirate da “probudite” bude Vaša lična priča, a ne priča Vaših prijatelja, rođaka ili kolega.

534fcfdb3962c2706a11b78fb3a15f2c
4. Miksajte ali i spajajte
Naravno da ne želite dosadan zid, ali zadržite doslednost. Kupujte različite ramove, i kombinujte različite umetničke stilove, ali pazite da celokupna priča ne izgubi smisao.

 

783a74b509198a8541fff8f20f0c6e20
5. Imajte plan kao kec u rukavu
Ako počnete zakucavanje bez plana, verovatno ćete završiti sa zidom prepunim “praznih” delova koji će odavati potpunu nepreglednost. Započnite postavljanje svog umetničkog dela na podu, i preorganizujte ga sve dok ne dobijete pravi sastav. Ukoliko Vam je lakše konture možete ispisati i na papiru tako da je mogućnost da pogrešite minimalna.

82c55772cef9883c49de29564cb9462d
6. Fora starih majstora
Stari znalci i maheri koji vladaju tehnikom postavljanja galerijskog zida, kažu da je najbolje početi od sredine, a priču širiti ka spoljašnjosti. Kažu da time pratite celu postavku I da na ovaj način ne možete baš lako izgubiti na formi i stilu.

29e4312b9d05098722ee42ed8cf3e2ff

Photo: www.mode.com, www.pinterest.com

Text: Jovana Petrović

Facebook Comments

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: