Skip to content

Šta zapravo znači RAD OD KUĆE?!

Ostati kod kuće i raditi iz pidžame, zvuči udobno, zar ne? Ili – Ostati kod kuće i raditi iz pidžame, dok napolju veje sneg, zviči udobno – zar ne? Sad je sigurno veći broj onih koji bi na ovo pitanje rekli – DA!

Rad od kuće ima mnogobrojnih prednosti, ali i mana. Pre nego što donesete odluku života, date otkaz i rešite da stvarate biznis u kućnom ambijentu, pročitajte ovih par saveta koji će Vam možda pomoći da budete sigurni u odluku koju donosite!

UDOBNOST

Naravno rad kuće podrazumeva jednu dozu fine udobnosti. Tu je Vaša stolica/fotelja, omiljena šolja i radni sto. Radni kutak uređen baš po Vašoj meri i želji. Ne morate potrošiti milione. Dovoljan je sto i stolica, jedno drvo života, da Vas „krene“ i malo jutarnje svetlosti da se misli slože. Zato birajte udoban i svetao kutak Vašeg stana za posao kojim ćete se baviti. Sada kada možete raditi i sa kauča, ipak birajte organizovan i čist prostor, koji će pomoći da se bolje skoncentrišete i budete efektivniji.

Processed with VSCOcam with s3 preset

ORGANIZACIJA

Kao i kada ste u kancelariji, okruženi brojnim kolegama, koji takođe moraju obavljati svoj deo posla tako i sada, morate napraviti konkretan plan. U taj plan sada morate uključiti i druge faktore, kao što su ručak, ribanje kupatila, telefoniranje sa dragim prijateljem, brisanje prašine. Odredite vremenski period tokom kojeg ćete davati svoj maksimum. Možda će postojati dani kada ćete radno vreme morati da podelite na dva vremenska perioda – npr. prepodne i poslepodne. Svakako, ako mislite da se Vaš biznis razvija i napreduje u tom periodu budite maximalno produktivni.

TI SAD, KAO, RADIŠ?

Da, ovo je svakako jedan od težih momenata.

Kada se Vi već naviknete na svoje novo radno okruženje, može se desiti da ćete se suočiti sa tim da se porodica i prijatelji i nisu baš navikli na to da Vi sada radite od kuće. Potrebno je malo vremena i strpljenja da sve ponovo funkioniše kao pre.

Potrudite se da razgovarate sa partnerom i decom i objasnite im da Vam treba malo vremena i tišine, kako bi završili projekat koji ste upravo počeli. Ukoliko imate bebu ili manju decu koja još uvek ne razumejuo čemu tačno govorite, pokušajte da Vaše radno vreme bude kada oni spavaju ili su u vrtiću.

BEZ TV-A I DRUŠTVENIH MREŽA

Pomerati sopstvene granice i stvarati radne navike takođe je jedan od izazova koji nosi rad od kuće. Imate mir i tišinu, i vruću kafu ispred sebe, ali upravo počinje divan film na TV-u, a malopre ste videli da je prijateljica okačila fotografije na FB, sa zajedničke večere. Par po par minuta i Vaše radno vreme je iscurelo. Ako imate dovoljno vremena i čini se da sve stižete na vreme, kada je o poslu reč, onda možete dati sebi par minuta oduška i pogledati šta želite, a nije vezano za posao.

Ipak vodite računa da Vam to ne prelazi u naviku jer veom lako možete preći iz radne zone u zonu komfora.

75ca575b6b804ff8517d3173b02621d5

VREME ZA ODMOR

Ukoliko želite biti produktivni, odredite svoju rutinu kako bi vam se telo i um prilagodili novom radnom okruženju. Probajte pravilo 20-20-20! Suština ovog pravila je da efektivno radite 20 minuta, odmorite 20 sekundi i za vreme odmora budete udaljeni od vašeg računara 20 koraka. Poželjno je da organizujete svoje radno vreme.

Odredite pauze, vreme za ručak a ukoliko se desi da svoje dnevne poslovne obaveze završite 15-20 minuta pre isteka radnog vreme, izađite u šetnju i provedite nešto vremena na svežem vazduhu.

Sunce razbuđuje i popravlja raspoloženje.

SA KOLEGAMA ILI BEZ?

Veoma važna tačka. Pažljivo birajte posao koji ćete raditi i  vodite računa o tome da li ćete biti dovoljni sami sebi ili će biti potrebno da imate kolege i saradnike. Naravno da zavisi od posla, ali i od Vas. Upoznajte dobro sebe pre ovog koraka. Nakon donošenja odluke za samostalan rad od kuće, zaboravite na zajedničke pauze za ručak sa kolegama ili  ćaskanje tokom radnog vremena. Ukoliko nakon nekog vremena shvatite da Vam to nedostaje, možete uključiti nekog novog u posao ili sa prijateljima koji imaju fleksibilno radno vreme organizovati povremeni lunch break.

PROAKTIVNO/PRODUKTIVNO I VAN KUĆNOG OFFICE-A

andersons-cafe-peckham

Sada, kada ste vlasnik svog vremena menjajte pravila. Šta Vas obavezuje da radite samo i isključivo od kuće? Apsolutno ništa! Uživajte u svom poslu sa bilo kog mesta! Naviknite sebe na galamu i muziku, i izađite iz stana, ponesite posao sa sobom i radite iz obližnjeg kafića. Birajte manje prometne i glasne kafiće, ako imate posao koji zahteva punu koncentraciju, a ako je ostale nešto lakšeg posla možete sasvim lepo završiti posao i sa bučnijeg mesta. U svakom slučaju, sada, kada radite od kuće nijedan dan ne mora biti isti, jer Vi ste krojač svog vremena i posla.

 

Uživajte!

Tekst: Jovana Petrović

 

Facebook Comments

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: