Razvoj fine motorike u prvih godinu dana života

U člancima i istraživanjima stručnjaci često naglašavaju važnost razvoja fine motorike, a mnogi od njih nju navode kao ključni aspekt spremnosti za školu.

Kako definišemo finu motoriku?

Fina motorika je skup pokreta kostiju, zgloboca i mišića šake i prstiju koji su koordinisani i cilj im je izvođenje malih, precizinih (finih) pokreta.

0341685_PE547789_S5

Zašto je važna fina motorika?

Sama fina motorika je potrebna za obavljanje različitih aktvnosti od najranijeg uzrasta, odnosno od rođenja deteta. Dete kada se rodi kada mu pritisnemo našim prstom dlan, ono će refleksno skupiti šaku i stisnuti naš prst. Kako dete raste, refleks nestaje i dete voljno može otvoriti i zatvoriti šaku.

Tokom odrastanja ukoliko dete ima dobro razvijenu finu motoriku ono će biti spretno i sposobno da obavlja praktične aktivnosti koje su mu potrebne svakog dana, poput: koršćenja pribora za jelo, otkopčavanje/zakopčavanje dugmadi, vezivanje pertli.. Istovremeno sa razvojem svesti brige o sebi (socio-emocionalnog razvoja) dete se priprema i za školu i kroz finu motoriku uči da pravilno drži olovku, uči da koristi makaze,..

Fina motorika i grafomotorika su usko povezane.

pexels-photo-298825

Kako se razvija fina motorika?

Razvoj fine motorike kada se dete rodi pa do trećeg meseca života teče tako da dete prvo pogledom prati predmet koji se pomera da bi se krajem drugog – početkom trećeg meseca počelo igrati svojim rukama i na kraju (3. mesec) da dodirne predmet koji ga zanima. Kako dete raste tako se razvija i njegova fina motorika, dete na uzrastu od 4 meseca predmet hvata rukom, dok sa 6.prebacuje igračku iz ruke u ruku. Dete uzrasta od 9 meseci počinje da hvata sitne predmete palcem i kažiprstom (“pinceta” hvat”). U 10. mesecu dete počinje horizontalno da pomera predmet , kao i da istražuje detalje predmeta. Početak 12.meseca označava razvoj hvata na nivou opozicije palca i kažiprsta (“klješta” hvat), kao i interesovanje za olovku i šaranje po papiru.

0341679_PE547796_S5

Svuda oko nas je materijal kojim možemo da stimulišemo razvoj fine motorike deteta.

  • kuvajte zajedno,
  • pustite dete da proba da koristi kašiku samo iako će to značiti dodatni nered,
  • prebacivanje predmeta i hrane iz kuhinje (nekuvanih makarona, kestena, lešnika, oraha,…) iz jedne posude u drugu ne znači da se dete igra hranom.

f5ba5fd9e7438f958017886d68110fda

Pogledajte oko sebe i primetićete puno zabavnih aktivnosti pomoću kojih će dete moći da razvija prstiće, a da ne kupujete dodatne igračke. I uvek primenjujte učenje kroz igru jer je kroz igru najlepše i najlakše.

Tekst je napisan u saradnji sa masterom defektologije Marijom Končar. Više pronađite nahttps://pitajtedefektologa.wordpress.com/

Photo: ikea.com, pexels.com

 

Leave a Comment

Scroll to Top