Skip to content

Rak dojke: 10 stvari o faktorima rizika koje svaka žena mora da zna

Razumevanje šanse za razvoj raka dojke i ono što možete učiniti da biste ga sprečili može vam pomoći da na vreme preduzmete sve što je u vašoj moći da taj rizik smanjite na najmanji mogući nivo. Iako verovatno znate da ružičaste trake u oktobru predstavljaju mesec upozorenja o raku dojke, možda ne znate mnogo o vašem ličnom riziku od bolesti, koja pogađa jednu od osam žena.

Vaša težina

Odnos težine prema raku dojke je komplikovan. Prekomerna težina zapravo smanjuje rizik kod žena u premenopauzi, ali neki podaci pokazuju da povećanje telesne težine u odraslom dobu povećava rizik od raka dojke nakon menopauze. Pošto je većina karcinoma dojke dijagnostifikovana kod žena u postmenopauzi, važno je raditi na održavanju zdravih težina tokom života.

pexels-photo-209968

Redovna fizička aktivnost

Jedan od najboljih načina koji pomaže u održavanju telesne težine takođe je povezan sa smanjenim rizikom od raka dojke: snažna fizička aktivnost. Lekarima još nije sasvim jasno na koji način redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od karcinoma dojke, ali imaju neke ideje: „Može pomoći u kontroli telesne težine, pomoći u kontroli nivoa krvi određenih hormona povezanih sa rakom dojke i poboljšati imunološku funkciju, što može pomoći u borbi protiv infekcija povezanih sa rakom.“

Zdrava i uravnotežena ishrana

Ishrana koja se bazira na biljnim obrocima sa manje mesa može takođe smanjiti rizik od raka dojke. Rezultati istraživanja podržavaju ulogu povrća i voća sa vlaknima i karotenoidima koji su se pokazali kao odlična zaštita u nekoliko studija. Zdrava ishrana koja se bazira na korišćenju voća, povrća i žitarica u mnogo većoj količini nego mesa verovatno će smanjiti rizik od raka dojke.

food-wood-tomatoes

Alkohol povećava rizik

U najnovijim istraživanjima dokazano je da čak i umereno konzumiranje alkohola može povećati rizik od nastanka raka dojke. Alkohol je poznat kancerogen za tkivo dojke i druga tkiva u telu. Pored toga, konzumiranje alkohola dovodi do povećanja nivoa hormona koji su direktno povezani sa rizikom od karcinoma dojke jer povećavaju proliferaciju ćelija i rast tumora.

photo-1485872299829-c673f5194813

Pilule za kontracepciju

Iako pilula za kontracepciju ima mnogo koristi, rizik od raka dojke blago se povećava dok je uzimate. Ovaj rizik se ne smanjuje brzo nakon prestanka uzimanja pilula nego tek negde za pet godina.

Dojenje smanjuje rizik

Ako možete da dojite, time ćete smanjiti rizik od karcinoma dojke. Žene koje su dojile su održale niže nivoe hormona prolaktina, a visoki nivoi prolaktina su direktno povezani sa rakom dojke, jer su važni u deljenju ćelija i proliferaciji tkiva dojke. Najveća korist dolazi iz dojenja koje je trajalo godinu dana ili više.

Mother breast feeding baby

Poznavanje porodične istorije je vaša prednost

Možda znate da je vaša šansa veća ako vaša sestra ili majka imaju rak dojke, ali obavezno pogledajte obe strane vaše porodice kako biste procenili vaš pravi genetski rizik. Za neke žene sa jakom porodičnom istorijom rizik od karcinoma može biti znatno viši. Važni markeri za ovu vrstu porodične istorije su da li je više članova porodice imalo karcinom bilo koje vrste naročito u mlađim uzrastima. Ako je to slučaj, vaš lekar vas može poslati za genetsko savetovanje ili testiranje, a možda ćete morati ranije i češće raditi ispitivanja.

pexels-photo-302083

Vaša menstruacija ima veze sa rizikom od oboljevanja

Godine u kojoj ste dobili prvu menstruaciju, kao i godine u kojima je ona prestala takođe se povezuju sa rizikom od nastanka karcinoma dojke. Reproduktivna istorija žene je pokazatelj njenog izlaganja hormonima i mesečnom ciklusu hormona. U suštini, što više ciklusa imate tokom svog života, to je veći rizik.

Trudnoća menja rizik

Trudnoća može biti veoma korisna u smanjivanju rizika od raka dojke. Posle prve bebe, nivoi hormona su malo izmenjeni, ćelije se dele sporije i imaju više vremena za popravku oštećenja DNK. Godine u kojima dođe do prve trudnoće takođe utiču na rizik. Što je duži interval od prve menstruacije do prve bebe, to je veći broj menstrualnih ciklusa sa maksimalnom stopom ćelijske podele i minimalno vreme popravke, što povećava rizik od raka dojke.

photo-1493894473891-10fc1e5dbd22

Gustina grudi je važna

Jedan novi faktor koji se u istraživanjima pokazao kao važan je koliko su guste vaše grudi. Odnosno, koliko je tkiva dojke i vezivnog tkiva u grudima u poređenju sa količinom masnog tkiva. Utvrđeno je da žene sa visokom gustinom dojke imaju oko tri do četiri puta veći rizik od raka dojke u odnosu na žene sa niskom gustinom dojke.

breast-implants-vs-breast-lift

Photo: unsplash

 

Facebook Comments

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: