Poklanjanje poverenja nekome da brine o Vašoj deci je dovoljno teško samo po sebi. Traženje prave osobe za taj posao je još teže. Brige o tome da li će ta osoba ispuniti sva Vaša i očekivanje Vaše dece, da li će je deca prihvatiti, da li ćete moći sve to da finansirate more sve roditelje koji se makar jednom u životu nađu u situaciji da traže bebisiterku. Evo nekoliko stvari o kojima treba da vodite računa prilikom odabira prave osobe koja će brinuti o deci dok ste Vi odsutni.

01_things_nanny_arent_Saying_being_nanny_proffession_Yuri_Arcurs

Zapišite svoje zahteve

Briga o deci na prvi pogled deluje jednostavno. Važno je da su sita, da su čista, naspavana i da im je zabavno. No, to u praksi često nije dovoljno, a čak i da jeste – nije nimalo lako ispuniti sve te zahteve. No, kada ste u potrazi za dadiljom za svoju decu, morate sagledati širu sliku od prostog ispunjavanja dečjih osnovnih potreba. Kako se ne biste vrteli u krug i kako Vam se ne bi stalno pojavljivale nove stavke, pre nego što se bacite u potragu sve svoje zahteve stavite na papir. Da li je potrebo da siterka ima svoj auto kojim će decu prevesti do ili iz vrtića/treninga/rođendana? Da li ima završenu obuku za prvu pomoć? Da li želite da ona bude i zvanično stručna za brigu o deci ili Vam njeno zanimanje nije važno? Na prvi pogled, možda sve ove i slične stvari nisu toliko bitne, ali će Vam umnogome olakšati potencijalno konfliktne situacije u budućnosti. Ako odmah jasno definišete sve svoje potrebe – lakše ćete izbeći probleme koji mogu da se pojave.

Zaduženja

Veoma je važno da na samom početku saradnje sa dadiljom jasno definišete njena zaduženja. Da li očekujete samo brigu o detetu ili i opeglan veš, skuvan ručak i sređenu kuhinju? Ukoliko razmišljate o osobi koja će biti multipraktik i sve to obavljati, razmislite da li je za Vaše dete to najbolja opcija ili će ono možda zbog peglanja biti uskraćeno za šetnju. Sve u svemu, za koju god opciju da odlučite, ne zaboravite na prvom sastanku sve napomenete jer ima i onih dadilja koje ne žele da prihvate bilo kakve druge obaveze osim onih koje imaju oko deteta. I to je sasvim ok.

nanny-diaries-scarlett-johansson-18-rcm0x1920u
Iskustvo

Bilo bi savršeno da osoba koja će čuvati Vaše dete ima iskustva u radu sa decom. Na prvom sastanku sa potencijalnom siterkom, tražite detalje u vezi sa njenim iskustvom i eventualnim preporukama porodica sa kojima je prethodno sarađivala. Ako želite, bilo bi odlično da preporuke i pozovete i raspitate se o svim detaljima koji Vas interesuju. S obzirom na to da će ta osoba sa Vašim detetom provoditi dobar deo dana i da će učestvovati u njegovom odrastanju i vaspitanju, neka Vam ne bude teško a ni neprijatno da se raspitate o iskustvima bivših poslodavaca sa njom.


Poverenje

Poverenje koje ćete međusobno izgraditi je zaista jako važno. Nijedna siterka neće biti srećna ako je budete zivkali na svakih 15 minuta da proverite da li je sve ok, da li je dala detetu da jede, da li ga je presvukla i koliko su vremena proveli napolju. Sva ta pitanja su sasvim normalna i normalno je da brinete, ali svaki put kada se uhvatite za telefon budite svesni da time stavljate do znanja da ste nepoverljivi prema njoj, ali i da prekidate aktivnosti koje u tom trenutku ima sa detetom.

Ček lista za Vas

Kada odlučite sa kojom dadiljom ćete sarađivati, budite sigurni da ste dobro obavili sledeći zadatak koji je izuzetnu važan. Dadilja mora dobiti sve ove informacije od Vas:

– Kontakt telefone roditelja, baba i deda i svih onih koji mogu da priskoče u pomoć ako zatreba.

– Sve informacije koje se tiči zdravlja Vašeg deteta. Da li je sklono iznenadnim laringitisima i šta raditi u toj situaciji, da li ima neke hronične bolesti, da li loše reaguje na neki lek…

– Sve informacije o pravilima ishrane u Vašem domu i eventualnim alergijama na hranu ukoliko ih dete ima.
– Sve informacije o omiljenim igračkama, crtanim filmovima i knjigama. Da li se dete uspavljuje uz neku određenu pesmu ili igračku? Ispričajte sve ono što je važno u vezi sa Vašim detetom, a što bi njoj moglo da olakša zbližavanje sa njim.


Cena i dostupnost

maxresdefault

Što se tiče cene, postoje dve opcije plaćanja. Jedna je plaćanje na sat, a druga je fiksna cena na mesečnom nivou. Ako Vam siterka treba svakodnevno, sa približno istim vremenom rada svakog dana, onda je za Vas bolja opcija fiksno plaćanje. Ako Vam je potrebna povremeno, onda ugovorite cenu sata. Raspitajte se kod svojih prijatelja koliko oni plaćaju, proverite cene u agencijama i naravno pitajte siterku koja je njena cena pa pokušajte da nađete onu koja i Vama i njoj odgovara. U obzir uzmite sve što Vam je potrebno: čuvanje deteta, kućni poslovi, nabavka, njena raspoloživost (da li Vam jedan dan treba ujutru, a drugi posledpodne itd. jer to može da poveća cenu), da li joj plaćate prevoz.


Poštovanje

I naposletku, nešto je takođe jako važno – međusobno poštovanje između Vas i siterke i siterke i deteta. Naučite dete da će ta teta provoditi deo dana sa njim i da ona nije samo njegov lični zabavljač. Mora da nauči da poštuje nju i njen autoritet, a od koga će to najbolje naučiti nego od Vas. Siterka nije neko ko je tu samo da ugađa Vama i Vašem detetu. Odnosite se prema njoj uz poštovanje i uvažavanje i obostrano zadovoljstvo je zagarntovano. Ukoliko ono pak izostane, vreme da u ovu avanturu krenete ponovo.

nanny-diaries-scarlett-johansson-17-rcm0x1920u

Tekst: Sanja Grandić

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.