Skip to content

Pet porodičnih igrica koje možete igrati kod kuće kada pada kiša

Jesen nam donosi sve veći broj tmurnih dana. Kiša, vetar i sve hladniji dani navode nas da igrališta i parkove zamenjujemo toplim domom.

Skakanje po baricama jeste odlična zanimacija za klince, ali ona ne može trajati dovoljno dugo koliko je deci potrebno. Nekoliko barica i već su mokri do gole kože i odlazak kući je neminovan. A onda nastaje panika, kako zabaviti zahtevne klince u četiri zida. I to narednih nekoliko meseci.

U zavisnosti od uzrasta, odaberite porodičnu igru koja će biti i zanimljiva i korisna za vašu decu. Takođe, sve ove igice možete i prilagoditi uzrastu svog deteta, jedino što vam je potrebno je malo vremena i malo mašte.

Skrivanje predmeta

Uzmite predmet koji je dovoljno poznat vašem detetu, kao što je na primer njegova omiljena igračka ili ranac za vrtić. Zažmurite i zamolite dete da ga sakrije na tajnom mestu. Kada otvorite oči, počnite da se krećete kroz prostoriju, a neka vam dete sugeriše sa da ili ne, ili sa toplo hladno, da li se krećete u dobrom pravcu. Zavirujte, preturajte stvari, šunjajte se i uživajte u kikotanju svog mališana koji će biti prezadovoljan činjenicom da je uspešno obavio posao. Kada pronađete predmet, zamenite uloge.

hands-purple-child-holding

Pogađanje tajnog premeta u džaku

Napunite džak ili jastučnicu raznim predmetima koji su uglavnom poznati vašem detetu. Za početak je važno da dete može da ih pipanjem prepozna, a kasnije možete staviti i predmete za koje će morati više da se potrudi. Neka zavuče ruke u džak i neka čulom dodira pokuša da pogodi šta je napipalo. Za svaki pogođeni predmet, dete neka obavezno bude nagrađeno aplauzom ili nekom sitnom nagradom.

Pogađanje ukusa

Ova igrica je veoma korisna i za male „nećejede“. Ako na primer dete ne želi da jede voće ili povrće, napravite zabavu od užine. Naseckajte sitne komade voća i povrća na tanjir i dajte detetu komad po komad dok su mu oči zatvorene. Svaki zalogaj će mu predstavljati uzbuđenje jer će sigurno baš za taj komadić uspeti da pogodi o kojoj se hrani radi.

Happy family playing with vegetables in kitchen at home

Takmičenje u ukrašavanju zidova ili predmeta

Papir, plastična čaša, tegla, stara flaša, stari ram za slike…sve to može da se pretvori u nezaboravnu zabavu. Sve končiće, trakice, mašnice koje ste planirali da bacite – čuvajte. I tokom kišnog dana iznesite na sto pred svoje dete. Tempere, četkice, lepak, makaze. Upoznajte se zajedno sa svim tim predmetima i neka zabava počne. Čija će vaza biti lepša? Ko će napraviti bolji i maštovitiji ram za slike koristeći staru dugmad i lepak? Mogućnosti su beskrajne.

Pričanje najlepše izmišljenje priče

dont-like-playing-with-my-kids

Izmišljene priče bude maštu, bogate vokabular vašeg deteta i puštaju vas duboko u njegov svet. Ušuškajte se pod ćebetom i neka svako dobije zadatak da ispiča jednu izmišljenu priču. Vi naravno ispričajte prvi kako bi dete shvatilo šta treba da radi, a onda se pripremite da uplovite u svet mašte svog deteta. I nemojte da se čudite ako to postane njegova omiljena aktivnost jer klinci prosto obožavaju izmišljene priče.

shehewe_photography_257896_kinkle20201311

Ako je vaše dete dovoljno veliko da može da shvati pravila igre, uvek su vam na raspolaganju i stari dobri Čoveče ne ljuti se, Tablić, Monopol, Mice ili šah. Pored toga što razvijaju vijuge, logiku, sled događaja i planiranje u skladu sa tim, ove igrice će naučiti vaše dete i kako da se u životu nosi sa potencijalnim neuspehom.

Kako se Vi igrate sa Vašim klincima dok pada kiša? Podelite sa nama svoje ideje!

Tekst: Sanja Grandic

Photo: pexels.com , sheknows.com, dreamstime.com

Facebook Comments

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: