Skip to content

Kontracepcija nakon porođaja: Ovo su najbolji izbori!

Prva ovulacija nakon porođaja može da dovede do nove trudnoće. Kada će se ona dogoditi, niko ne može sa sigurnošću da vam kaže jer je telo svake žene drugačije. Kod nekih se to dogodi već nakon nekoliko nedelja nakon porođaja, a kod nekih prođe i do godinu dana.

Mnoge porodilje koje doje svoje bebe smatraju da su dojenjem zaštićene od nove trudnoće, no to nije tako. Iako dojite bebu, do trudnoće može veoma lako da dođe. Takođe, veoma su nepouzdane metode poput računanja plodnih dana i merenja bazalne temperature jer nakon porođaja treba da prođe određeno vreme da bi se ciklus ustalio i vratio u normalu. Lekari smatraju da bi minimalan razmak između dve trudnoće trebalo da bude dve godine kako bi se organizam oporavio i spremno dočekao novu bebu. Zato, ukoliko vam je još rano za još jednu bebu, razmotrite neki od sledećih oblika kontracepcije koji ima mnogo veći procenat zaštite od prekinutog odnosa ili dojenja.

Kondom

Jedno od najpaktičnijih i najpouzdanijih sredstava za zaštitu od neželjene trudnoće. Lako je dostupan, možete ga kupiti na svakom koraku, lako se koristi, ujedno vas štiti od različitih ifekcija kojima je vaš organizam skloniji nakon porođaja. Ukoliko ga koristite uz neko sprmicidno sredstvo, zaštita od trudnoće je 100 %. Jedini problem koji može da nastane u vezi sa kondomom je to ga možda vi ili vaš partner ne volite i da vam smeta prilikom odnosa. Ukoliko je to slučaj kod vas, nastavite sa čitanjem teksta.

Pouzdanost kondoma: oko 90%

do-couples-have-sex-after-baby-2160X1200

Dijafragma

Dijafragme se uglavnom prave od gume ili silikona. One mehanički sprečavaju spermatozoide da dođu do materice jer se stavljaju preko grlića. Spermicid koji se stavlja u dijafragmu ubija spermatozoide i onemogućava im dolazak do materice. Da biste stavili dijafragmu, neophodno je odete kod svog ginekologa koji će odrediti koja veličina vam treba i objasniti vam kako se ona postavlja. Dijafragmu možete postaviti i do šest sati pre seksualnog odnosa, ali ne smete zaboraviti na nju – u vašem telu sme da bude najduže 48 sati, a ukoliko je došlo do odnosa, u vašem telu mora ostati još najmanje šest sati.

Pozdanost dijafragme: 72%

Marriage-After-Baby-Challenges-and-Solutions

Spirala

Spiralu možete da stavite već šest do osam nedelja nakon porođaja. Kada odete na prvi kontrolni pregled kod ginekologa nakon porođaja, raspitajte se koju spiralu vam preporučuje i kada je idealno vreme da je stavite. Njena najveća prednost je u tome što ste mirni narednih tri do pet godina i ne morate da razmišljate o kontracepciji sve dok je ne izvadite. Pre aplikacije spirale trebalo bi da uradite određene laboratorijske analize, poput vaginalnog brisa i PAPPa testa, a o svemu tome će vas obavestiti vaš lekar.
Kada poželite ponovo bebu, dovoljno je da to kažete svom ginekologu. On će spiralu izvaditi i vi ste odmah spremni za novu trudnoću. Neke spirale mogu da vam pomognu i ako imate obilne i bolne menstruacije jer ispuštaju hormone koji regulišu cikluse.

Pouzdanost spirale: 99,99 %

Kontraceptivne pilule

Birth control pills

Oralna kontracepcija je veoma pouzdana i praktična metoda zaštite od neželjene trudnoće. U zavisnosti od toga da li dojite ili ne, ali i u odnosu na vaše druge životne navike, lekar će vam preporučiti koje pilule su pravi izbor za vas. Vaše je samo da ih pravilno koristite, odnosno da ih pijete svakog dana u isto vreme i bićete zaštićeni od trudnoće. Neke pilule mogu da kod nekih žena dovedu do nuspojava poput mučnine, dobijanja na kilaži ili maljavosti, zato je vaoma važno da se u vezi sa njihovim korišćenjem posavetujete sa ginekologom.

Pozdanost pilula: 99,9 %

Spermicidi

Spermicidi predstavljaju različite gelove, kreme ili pene koji se apliciraju duboku u vagini, a njihovo dejstvo počinje nakon petnaestak minuta. Dakle, dovoljno je da ih stavite neposredno pre početka odnosa. Ako se pravilno koriste, veoma uspešno ubijaju spermatozoide. Osnovni nedostatak je to što ih morate iznova stvaljati pre svakog odnosa, a njihovo dejstvo ne traje dugo – tek oko 60 minuta.

Pouzdanost spermicida: oko 80 %

Za koji god metod kontracepcije se odlučite, najvažnije da se pre svega posavetujete sa svojim ginekologom. Neka kontraceptivna sredstva nećete moći da koristite ako ste se recimo porodili carskim rezom (na primer spirala), neke ako dojite… Važno je da ne uzimate kontracepciju (osim kondoma) na svoju ruku kako ne biste ugrozili svoje opšte i reproduktivno zdravlje.

tekst: Sanja Grandić

Photo: pexels.com

Facebook Comments

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: