O ovoj temi iz ugla boja i njihovog uticaja na psihičko stanje ukućana pričali smo sa art psihoterapeutom Biljanom Rašković-Živković koja ima višegodišnje iskustvo u ovom specifičnom polju rada.

Kako odabrati boju zidova? Kako odabrati boju nameštaja ili posteljine?

O tome kako iskoristiti moć boje daje odgovor hromoterapija već  5.000 godina. Nekada davno se velika pažnja poklanjala svakom kamenu od koga se pravila kuća. Danas se živi daleko brže pa se o uticaju svih stvari koje unesemo u stan ili kuću ni ne stiže misliti. A ima veliki uticaj, za početak već kroz boju. Svako je iskusio to da kad se oseća na određeni način neke stvari ne može nositi, npr.crvenu haljinu  a neke mogu posebno da prijaju. Nameštaj i boju zidova ne možemo tako lako menjati, pa zato treba pažljivo birati.

Ponekad nameštaj, boju zidova ili sitnice biramo zato što nam se dopada, a ponekad biramo jer nam neko drugi to predlaže bilo da su majstori, dizajneri enterijera ili prijateljica ’’sa više iskustva’’. Ipak pored toga da nam se izgled naše kuće dopada, važno je i da se u toj kući dobro osećamo.

Ono što je važno znati prilikom svakog izbora jeste da svaka boja ima svoju vibraciju, da se u prisustvu neke boje počnemo osećati na određeni način. Tako na primer, ako odaberete tamno smeđu ugaonu garnituru i uz to slične nijanse orman/police ili još neki element u dnevnom boravku, osećaćete težinu. U tom dnevnom boravku se nećete osećati prijatno, podsećaćete se svih nerazrešenih odnosa sa raznim ljudima, jer tamno smeđa nosi takvu vibraciju. I nesvesno ćete izbegavati vlastiti dnevni boravak!

Šta vas ljudi najčešće pitaju oko nameštanja kuće, kako ih savetujete da oboje zidove?

Najčešće bude tako da se upoznamo, obavimo kratki razgovor u kojem dobijem neke važne informacije  o njima samima, o njihovom stilu života, o tome šta im se dopada. Nakon toga,  sugerišem im koje kombinacije boja bi za njih bile najpovoljnije. Ima puno boja koje su lekovite, ali nekome treba neka boje u većoj meri, a neka druga vrlo malo.

Tako na primer, ako neko u porodici boluje od neke fizičke bolesti obično predlažem zeleno-narandžastu kombinaciju, jer ta kombinacija boja potpomaže brzo ozdravljenje. Ako je osoba radoholičar, treba da izbegava ljubičastu.

Za one koji žele da unaprede veštine komunikacija sa ukućanima tu predlažem za dnevni boravak žuto-plavo-zelenu kombinaciju. Dakle, uvek se pristupa individualno, da boja zidova i nameštaja radi za ukućane, da stabilizuje psihu, a ne da je uzdrmava.

Pa šta biste mogli reći kao preporuku našim čitateljkama?

Sve boje su dobre za nešto, važno je samo odrediti meru svake boje i prilagoditi je prostoru. Uopšteno govoreći, za kuće je dobro birati sve svetle nijanse za krupne stvari ili velike površine zidova i to posebno žutu, zelenu i plavu, zatim boja peska, jorgovana, oker boja, svetlo smeđa. Ukoliko te boje dominiraju, psihi će biti lako da se odmori i oporavi u tom domu. Sitnice mogu biti narandžaste, plave, ljubičaste, crne, crvene.

Jovana Petrović

Photo: Unsplash

 

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.