Skip to content

Kako sam dala otkaz i započela sopstveni biznis

Posao za koji sam se školovala i koji radim punih deset godina postao je suviše stresan. Da bih objasnila šta pod stresom podrazumevam, napraviću slikovito poređenje nekad/sad.

Pre četiri godine

Ustajem ujutru, spremam dete za druženje sa dadiljom, usput se šminkam i pravim frizuru. Odlazim na posao, ulazim u firmu nasmejana, sa kolegama pijem kafu i razgovaramo o poslu koji nas čeka. Nekoliko kratkih sastanaka, dogovori, mir u kancelariji, a elan i entuzijazam se osete u vazduhu. Volim svoj posao.

Pre nekoliko meseci

Ustajem ujutru, već me boli glava od onoga što me čeka. Jedno dete spremam za vrtić, drugo za druženje sa dadiljom. Stavljam maskaru i prođem rukom kroz kosu. Ionako će se bar deset puta tokom radnog vremena naelektrisati, a komplikovano mi je da popravljam više od maskare kada me i danas šef rasplače. Zato ide samo maskara. Firma je na novoj adresi, sasvim fensi opremljena i na oko odiše profesionalnošću. Ulazim prva, stavljam kafu. Posle mene dolaze smrknuta lica i svako zauzima svoje mesto, uključuje računar i hukće. Retko se osmehujemo. Češće smo mrgudi. Svi očekuju da vide kakve je volje šef danas. Volim svoj posao. Ne volim svoju firmu.

Nakon nekoliko meseci tenzije i svakodnevnog ubijanja u pojam kako na profesionalnom tako i na ličnom nivou, prestajem da volim i svoj posao. I shvatam da više ne mogu da budem tu gde jesam. Shvatam da više nikad u životu ne želim da radim za nekoga ko će imati uticaja na moj privatni život. Da dolazim kući uplakana, besna, da nisam dobra ni deci ni muži ni sebi. Shvatam da zapravo više ne želim da radim ni za koga osim za svoju porodicu. Kako? Mogu li ja to? Šta znači biti preduzetnik? Gomilaju se pitanja, samopoudanje je na ispitu, na ispitu su i lične sposobnosti. Jedino što je jasno je da dajem otkaz.

laptop-1205256_1920

Ako ste i Vi žena, supruga, majka, a u sličnoj ste situaciji, evo nekoliko saveta koji su meni pomogli da prelomim i bacim se u preduzetničke vode.

Cenite sebe

Iako je u zemlji Srbiji mnogo teško pronaći posao i ljudi se drže onoga je dobro sve dok posao imaju, pa kako god se ophodili prema njima, to nije u redu. Nije u redu da neko viče na Vas. Nije u redu da ste večito krivi i da se na Vama lome frustracije nadređenih. Nije u redu da Vas neko kinji i dovodi do suza. Jer on je čovek isto kao i Vi. Nije bog. Novac jeste važan, ali je važnije kako se Vi osećate. Krizne situacije se u svakom poslu dešavaju, nesporazumi takođe, ali ako to postaje hronično stanje stvari koje značajno utiče na Vaše psihičko i fizičko zdravlje – vreme je da ispoštujete sebe.

Tražite podršku

Podrška partnera i porodice je od ključne važnosti. Ako ste otvoreni u razgovorima sa partnerom, on je verovatno već upućen u sve ono što Vam se događa. Važno je da jasno stavite do znanja da ćete posao promeniti i da Vam je za to neophodna njegova podrška. Dogovorite se kako da to najbolje izvedete. Ako ste u finansijskoj krizi bez Vaših primanja, jedna od opcija je da se dogovorite da istrpite jo mesec dva, usput da štedite novac koji će vam poslužiti kada date otkaz. Podrška šire porodice je značajna ako su oni u mogućnosti da vam pomognu da prebrodite krizni period kada je reč o finansijama.

Napravite jasne ciljeve

Kada odlučite da krenete u preduzetničke vode, veoma je važno da napravite dobar biznih plan sa jasnim ciljevima i vremenom neophodnim za njihovu realizaciju. Uvek će biti određenih faktora koji će uticati na to da morate da napravite izmene u planu, ali je važno da ne odstupate od onoga što ste zacrtali. Prva godina je najteža i na to se dobro pripremite.

Verujte u sebe

Bez vere u svoje mogućnosti, znanje i sposobnosti nigde nećete stići. Učite, radite na sebi i svm znanju, proširujte svoje profesionalne mogućnosti. Zadovoljna i samouverena žena može sve.

Ne rušite mostove za sobom

Iako mi je bilo mnogo teško da se suzdržim da ne izgovorim teške reči na rastanku sa firmom odnosno šefom, držim se pravila da ne rušim mostove za sobom. Prijateljski rastanak uz nekoliko lepih reči i međusobne želje za daljim uspehom doprineo je tome da lakše ostavim sve za sobom i krenem napred. Bez gorkog ukusa u ustima je mnogo lakše.

Trenutno razvijam svoj posao. Sasvim drugačiji od onoga čime sam se do sada bavila. I srećna sam. Biće potrebno još nekoliko meseci da se sve kockice slože, ali najvažnije je da sam postavila stabilne temelje i da imam jasne ciljeve.

Biti žena preduzetnica u Srbiji je jako teško. Počevši od rešavanja birokratije preko suludih propisa koji postoje u vezi sa ostvarivanjem prava na porodiljsko bolovanje do tipičnog balkanskog sindroma da ste manje sposobne za biznis samo zato što ste žene. Sa druge strane, same krojite svoje vreme, hendlujete porodicu i karijeru i odgovorne ste samo sebi i svojoj porodici. A kada je odgovornost prema porodici u pitanju, za ženu nema bolje motivacije.

Verujte u sebe jer Vi to možete!

Facebook Comments

4 Comments

 1. Svaka čast na hrabrosti i odlučnosti! Kao neko ko je frilenser već 6 godina (nakon otkaza po isteku prvog porodiljskog), u potpunosti shvatam slobodu koju se ovim putem dobija. Želim Vam puno sreće i uspeha!

  • Mama Multipraktik Mama Multipraktik

   Slazemo se Hrabrost ili ludost. Svaki pocetak je tezak, a kasnije kockice pocinju da se slazu. Hvala sto nas citate.

 2. Dragana Dragana

  Bolji tekst odavno nisam pročitala! I to baš u pravom trenutku, hvala!

  • Mama Multipraktik Mama Multipraktik

   Dragana, puno hvala na ovako divnom i inspirativnom odgovoru. Uzivajte!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: