Ljubav je jedna od najprijatnijih emocija, ona nas pokreće, inspiriše, pesnici bi rekli da za nju živimo. Ali šta kad je više ne osećamo? Ili ne dovoljno intenzivno?

Ukoliko osetite da nemate dovoljno ljubavi u sebi, da je ne osetite kao što ste je osećali pre, postoji jednostavan način da je pokrenete.

Zatvorite na kratko oči i vratite se mislima u vaše detinjstvo ili u neki drugi period života kada vam je neko dao ljubav koja vas je zaista dirnula.

Prisetite se tog trenutka kada su vam majka, otac, baka, deda ili neko drugi istinski pružili svoju ljubav, da ste je živo osetili. I onda pustite da se to osećanje ponovo pokrene u vašem srcu i ispuni vas zahvalnošću.

Budite u tom momentu svesni tog osećaja da vas je neko iskreno voleo. Budite svesni da ste vredni i dostojni ljubavi.

Dopustite da vam se srce otvori i da iz njega poteče ljubav. Neka poteče na vama najbliže ljude, za početak, a onda svoju ljubav proširite na prijatelje, poznanike, komšije, kolege, pa čak i na one koje smatrate svojim neprijateljima.

U ovom osećanju ostanite sve dok ne budete zadovoljni količinom ljubavi koju osećate, nekad je za to potrebno nekoliko minuta, a nekad i više od pola sata, ali ćete svakako na kraju oseti prijatnu emociju zahvalnosti i ljubavi i prema sebi i drugima oko vas.

Psiholog Biljana Rašković Ivić

http://www.psiholognovisad.rs/

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.