Skip to content

Emocije kod dece predškolskog uzrasta

Kako definišemo emocije?

Emocija je trenutni doživaljaj (Rot, 2009). Ona je reakcija na događaj koji procenjujemo kao važan i uključuje psihološki, iskustveni i kognitivni aspekt. Emocije se javljaju u kontekstu odnosa, ukoliko se menja naš odnos prema drugoj osobi/objektu, tako se menjaju i emocije prema toj osobi/objektu, bilo da su ti odnosi stvarni ili deo sećanja.

Kako se emocije razvijaju?

Na samom rođenju dete ima jednu emociju, a to je potpuno nedefinisano uzbuđenje. Sve ostale emocije razvijaju se iz nje. Taj razvoj se odvija postepeno, a uslovljavaju ga okruženje (i roditelji i sama sredina gde dete odrasta).

students-in-class-volunteering-for-teache

U psihologiji nema jasno naznačenog spiska emocija kod dece i odraslih. Kada govorimo o predškolskom uzrastu, na tom uzrastu dete ima razvijene skoro sve vrste emocija. Dete uzrasta 5-7 godina npr. ima razvijeno osećanja časti, osećanje straha je česta pojava na uzrastu od 5 godina, da bi ono kako dete raste postepeno prestalo. Uzrast od oko 7 godina označava period kada se javlja moć zaključivanja, razumevanja, predviđanja i mišljenja.

Kod deteta predškolskog uzrasta odnosno od 5-7 godina često se javljaju afekti, ali preovlađuju uglavnom prijatne emocije, nestašno raspoloženje. Krajem predškolskog perioda emocionalnost i labilnost se povećavaju. U predškolskom uzrastu osećanje postaje nezavisno od opažanja, postaje stalnije, ali još uvek je labilno. Iako se dešavaju mnoge promene, emocije su kod deteta u predškolsko doba najjače. U literaturi se navodi da su dečije emocije intezivne, ali kratkotrajne, prolazne.

Jedan od važnih faktora za emocionalni razvoj deteta su roditelji. Za zdrav dečiji emocionalni razvoj važna je zdrava osećajna atmosfera u porodici, dobri odnosi između članova porodice, a posebno odnosi osećaj ljubavi i poštovanja među roditeljima i razumevanje razvoja samoga deteta. U ovom periodu ljubav deteta se produbljuje i postaje trajna, ovaj period označava i razvoj velikih drugarstava tj. osećanje privrženosti.

when-kids-like-nanny-more-than-you
Saveti za stvaranje zdrave emocionalne atmosfere:

• Izbegavajte preterane kritike, ponižavajuće komentare ili ismevanje
• Izbegavajte da detetu dajete imena koja ga etiketiraju: lenj, sebičan, nerazuman..
• Pohvalite male uspehe deteta da biste mu podsticali samopouzdanje
• Budite svesni fizičkih i emocionalnih potreba svog deteta
• Osnažite dete dajući mu izbore i poštujući njegove želje
• I možda najvažnije – budite strpljivi i iskreni

Predlog igre koja ima za cilj shvatanje emocionalnih doživljaja jeste igra uloga (igre imitacije i simbolička igra). Jedna od igra uloga jeste putovanje kroz nepoznato odnosno priču ili bajku. Aktivnosti u toj igri su sve podređene tome da menjamo izgled lica, ponašanje kako bi razumeli tog nekog koga imitiramo.

Marija Končar
Master defektolog
https://pitajtedefektologa.wordpress.com/

Facebook Comments

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: